Youth de Sorrentino - un film FRUMOS nascut din amaraciune

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Va spunem din start ca trailerul e mai slab decat filmul. Ca Sorrentino ne-a cucerit iremediabil, chiar daca Youth nu se ridica la grandoarea din La Grande Belezza.

Ca e mai personal, mai greu, mai cu furnicaturi pe si sub piele. Cu inceputuri de lacrimi si cu misto-uri inteligente la care publicul rezoneaza instant. Cu autoironii despre batranete si prostata. Cu inselat si dive.

Cu aparitii episodice marca Paloma Faith si Madaline Ghenea nuda, ca o sculptura perfecta din Antichitate.

Sorrentino a reusit sa faca un film cu adevarat FRUMOS dintr-o amaraciune mocnita. Cu decoruri impresionante, cadre geometrice, iesiri suprarealiste din realitate.

Povestea

Fred Ballinger (Michael Caine) si Mick Boyle (Harvey Keitel) sunt prieteni de-o viata si petrec o vacanta intr-o statiune de lux din Elvetia. Fred este un faimos compozitor si dirijor, aflat intr-o perioada de apatie, iar Mick e un renumit regizor, aflat la ultimul sau film important - la care se raporteaza ca la un testament. Ce varste au? In jur de 80 de ani.

Cei doi ajung pe firul amintirilor, punctand cele mai importante experiente pe care le-au trait.

Lena, fiica lui Fred si asistenta acestuia, este interpretata impecabil de Rachel Weisz. Cantareata Paloma Faith apare intr-un context amuzant, fiind descrisa ca "persoana cu cel mai obscen job din lume".

"Prostituata?"
"Nu, si mai rau! Cantareata de muzica pop."

Rasete in sala.

Actrita si modelul Madalina Ghenea joaca rolul de Miss Univers si pare din alta lume, prin frumusetea ei nepamanteana, pusa in valoare de cadrele lui Sorrentino.

Jane Fonda, in rolul divei decazute care accepta un rol de bunica alcoolica intr-un sitcom televizat, este magistrala. Voce, statura, coafura, privire. Memorabile.

Probabil, daca ar trebui sa descriem filmul Youth printr-un singur cuvant, acela ar fi FRUMOS. Indiferent de replici, context, moment al actiunii, esti mereu inconjurat de acel frumos cromatic, peisagistic, fizic. Simti ca s-a pus suflet in filmul asta, ca nimic nu e lasat la voia intamplarii, ca se termina fix cand trebuie. Are o viata a lui, un ritm pe care ajungi sa il simti si la care te conectezi instant. Muzica e un factor care favorizeaza aceasta experienta.

Mick Boyle: You say that emotions are overrated. But that's bullshit. Emotions are all we've got.

Youth a castigat Cel mai bun film european in cadrul premiilor Academiei de Film Europene, Cel mai bun actor european: Michael Caine, Premiul onorific: Michael Caine, Cel mai bun regizor european: Paolo Sorrentino.

 
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje