Cronica de film: The Imitation Game sau despre oamenii necunoscuti care schimba cursul istoriei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Filmul The Imitation Game / Jocul Codurilor, bazat pe fapte reale, a fost nominalizat la 8 Premii Oscar, 5 Globuri de Aur si 9 Premii BAFTA.

Trebuie sa stiti inca de la inceput ca filmul prezinta povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist, care devine erou de razboi, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Inca sunteti aici? Atunci va trebui sa ramaneti pana la final - asa incepe filmul, construit sub forma unei confesiuni la persoana intai.


Sursa

Sclipitor si complicat, arogant si enervant, incapabil de a se integra la nivel social, Benedict face un rol care iti ramane in minte. Artificialitatea lui este extrem de amuzanta si modul lui de a gandi totul matematic naste unele dintre cele mai bune poante ale filmului caci da, in sala s-a ras. Destul de mult.

Alan ajunge sa coordoneze un grup divers de savanti, lingvisti, campioni la sah si ofiteri ai serviciilor secrete. El are misiunea de a sparge un cod "imposibil de spart” al masinariei Enigma a Germaniei, in al Doilea Razboi Mondial, ajutand astfel la scurtarea razboiului si salvand mii de vieti.


Sursa

Pentru cei care nu stiu, Enigma functioneaza dupa un principiu extrem de complicat. Masina este dotata cu o tastatura prin care se introduce textul clar simbol cu simbol, iar la capatul celalalt rezulta simbolurile criptate. Acestea sunt calculate in functie de starea rotoarelor (care se actualizeaza cu fiecare tasta apasata), rotoare care controleaza traseele circuitelor electrice de la intrare la iesire.

De exemplu, in aceasta dimineata tasta A ar putea fi inlocuita cu litera F, iar in urmatoarea zi cu litera R, fapt ce schimba intregul sistem de descriptare. Daca nu detii cheia corecta, exista milioane de milioane de posibilitati.


Sursa

Regia ii apartine norvegianului Morten Tyldum, iar din distributie fac parte: Keira Knightley (Joan Clarke), Matthew Goode (Hugh Alexander), Allen Leech (John Cairncross), Matthew Beard (Peter Hilton).

O femeie, de fapt singura femeie intr-un rol secundar - Joan Clarke, - ar trebui sa fie ravisanta in contextul prezentelor masculine, insa rolul interpretat de Keira nu are nimic memorabil. Dinamica filmului este sustinuta in totalitate de Benedict care in adolescenta este interpretat de talentatul Alex Lawther - de urmarit pe viitor, a avut o prezenta extrem de puternica.


Sursa

In mod clar laitmotivul filmului sta in replica repetata constant de diferite personaje in contexte-cheie:

Sometimes it is the people who no one imagines anything of who do the things that no one can imagine.

Pe langa tema Razboiului, presiunile indreptate catre savantii ale caror rezultate intarzie sa apara, pierderea unui numar din ce in ce mai mare de vieti de la o ora la alta, mai apare si controversata problema a homosexualitatii - considerata un act ilegal, care creeaza o tensiune puternica la finalul filmului. Nu va spunem mai multe, nu vrem sa dam spoilere.

Important este ca Alan reuseste sa construiasca o masinarie care sa sparga codul Enigmei si care va purta numele Christopher. Aceasta masinarie va avea un rol istoric, caci v-am spus deja: filmul este inspirat din fapte reale.

His machine was never perfected, though it generated a whole field of research into what became known as "Turing Machines". Today we call them "computers".


Sursa

Christopher este atat un simbol al homosexualitatii reprimate cat si o masina care invinge o alta masina. Si, daca la finalul zilei, ajungi sa te indragostesti de o masinarie, inseamna ca esti si tu una?

Si, pentru ca un asemenea film se ridica la inaltimea unor concluzii atipice, va lasam cu Alan.

Alan Turing: When people talk to each other, they never say what they mean.

[pause]

Alan Turing: They say something else and you're expected to just know what they mean.

...va recomandam sa il vedeti la cinema si sa ne povestiti cu ce ganduri ati plecat de la el, caci este genul de film tulburator care lasa ceva in fiecare spectator.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje