De vorbă cu regizorul Michel Gondry: “Sunt un excelent expert al eșecului în dragoste”

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Am stat de vorbă cu renumitul regizor, scenarist si producator francez Michel Gondry. Gondry a câștigat Oscarul în 2005 pentru Cel mai bun scenariu original “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”. Din filmografia lui fac parte: „The science of sleep”, „Mood Indigo”, „The Green Hornet”. A realizat videoclipuri pentru Bjork, Noir Desir, Kylie Minogue, Radiohead, Massive Attack, The Rolling Stones și alții.

Michel este veșnicul copil al artei căruia îi place să experimenteze, să se joace, să descopere. În discuțiile noastre am trecut prin mai multe subiecte: dragoste, film, puterea cuvintelor, vise.

Despre Creativitate și Vise

„Îmi notez visele de foarte mult timp. În filmele mele, fac un mix între vise și poveste. Uneori inserez vise pe care le am în momentul în care scriu un scenariu, dau un anumit aer întregii povești.”

Despre FILMĂRI
„În „The Science of Sleep” am încorporat vise pe care le-am avut în timpul filmărilor, chiar dacă unele păreau să nu aibă sens. Și m-am folosit de pretextul limbii engleze ca să accentuez alienarea. Vorbim despre un mexican care se mută în Franța și vorbește în engleză.”

Despre Dragoste
„Am făcut filme ca să impresionez foste iubite.
Nu am spus niciodată te iubesc în franceză. Je t’aime e prea greu pentru mine, are o încărcătură enormă. E un soi de disperare când o spui așa. Pentru mine, fiecare cuvânt în franceză e conectat cu o mare emoție. În alte limbi, e mai simplu. Uită-te, de exemplu, la americani - își zic de 10 ori pe zi I LOVE YOU. E o mare diferență. În engleză pot să zic și eu, fără probleme, mi se pare mai light. De asemenea - îmi e dor de tine. I miss you, e mult mai ușor ca semnificație decât Tu me manques.”

Parcă sentimentul nu e conectat de cuvinte atunci când vorbești în altă limbă.

Îl întreb care e definiția iubirii.
„Definiția mea e twisted. Iubirea este prietenie combinată cu sex de calitate. Dar nu întrebi pe cine trebuie, sunt un mare expert al eșecului în dragoste. În mod paradoxal, atunci când cineva te respinge, îl iubești de 1000 de ori mai mult. Iar apoi, dacă aceeași persoană te accepta, te vrea, te caută, iubirea asta a ta se diminează. Instant. Nu e corect, dar așa funcționează lucrurile din păcate.”

O particularitate a lui Gondry:
„Încerc să găsesc de fiecare dată alt răspuns la întrebările care mi se pun mereu.”

La final, l-am rugat să îmi deseneze ceva pe agendă și am mai povestit puțin despre visele care par atât de reale încât atunci când te trezești nu îți poți reveni la realitate complet. O parte din vis rămâne cu tine.

Cât despre ce a desenat Gondry:

Despre proiectul lui Michel Gondry - Uzina Filmelor de Amatori

Creată Gondry, Uzina Filmelor de Amatori este o instalație interactivă revoluționară, gândită să dezvolte, să cultive și să răspândească pasiunea pentru film, imaginația și creativitatea în rândul publicului larg.

Timp de 3 ore, publicul are la dispoziție un studio cinematografic (construit de la zero în CREIC – Centrul de Excelență pentru Industriile Creative (Strada Lombului FN), Cluj-Napoca, in cadrul TIFF 2019) cu peste 15 decoruri și toată aparatura necesară pentru a realiza propriul film. Totul, de la scenariu, distribuție, regie, până la crearea coloanei sonore, este realizat de către participanți, sub îndrumarea instructorilor Uzinei. La final, filmul intra în posesia autorilor.

Indiferent de vârstă, ocupație, pasiuni, proiectul este deschis tuturor celor dornici să experimenteze ce se întamplă în fața, dar și în spatele camerelor de filmat.  Cunostiinte prealabile în domeniul filmului nu sunt necesare.

Am mers la Uzina Filmelor de Amatori să experimentăm tehnica lui Gondry și a fost cu adevărat special - am trecut prin tot procesul creativ: găsirea unui gen al filmului, stabilirea titlului, numele personajelor, sinopsis, replici. Totul s-a decis prin vot democratic. Ni s-a pus o cameră la dispoziție și ni s-a dat undă verde pe platoul de filmare. Evident că nu ne-am putut încadra în timp și a fost nevoie să improvizăm multe momente, căci nu am avut voie să dăm vreo dublă. A fost o senzație unică.

În ultimii ani, proiectul a fost implementat în mai multe orașe din lume, precum Montreal, Buenos-Aires, Frankfurt, Moscova, Rotterdam, Paris sau Cannes.

 Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje