Ion Dischiseanu va primi „Premiul pentru Intreaga Cariera” la Premiile Gopo 2017

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai iubiti actori romani, va primi „Premiul pentru Intreaga Cariera” in cadrul celei de-a XI-a editii a Galei Premiilor Gopo.

Evenimentul va avea loc luna aceasta, pe 21 martie 2017, la Teatrul National „Ion LucaCaragiale” din Bucuresti.

unnamed__1_.jpg

Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Intreaga Cariera a fost acordat la editiile precedente unor actori emblematici ai filmului romanesc: Florin Piersic, Coca Bloos, Radu Beligan, Mitica Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.

Nascut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, Facultatea de Teatru Bucuresti, in 1959.

Marele actor roman este cunoscut pentru nenumaratele roluri puse in scena la Teatrul Nottara, numeroase aparitii la teatru TV si teatru radiofonic, dar si pentru cele peste 50 de filme in care a jucat.

unnamed.jpg

Debuteaza pe marile ecrane in 1961, in lungmetrajul „Darclee”, regizat de Mihai Iacob, film inclus in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes din acel an.

Ion Dichiseanu este cunoscut publicului din Romania pentru roluri din filme precum: „Tunelul” (regia Francisc Munteanu, 1979), „Batalie pentru Roma” (regia Robert Siodmak, 1968), „Trandafirul galben” (regia Doru Nastase, 1981) dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil "Toate panzele sus", regizat de Mircea Muresan in 1976.

unnamed__2_.jpg

Filmografia lui Ion Dichiseanu este completata de titluri precum „Titanc Vals” (regia Paul Calinescu, 1965), „Revansa” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pentru patrie” (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), „Pistruiatul” (regia Francisc Munteanu, 1986).

La sfarsitul anilor ’80, Ion Dichiseanu colaboreaza si cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul „Maria si Mirabela in Tranzistoria”.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje