Cineclub Queer - „Oberst Redl” la Cinema Union de la ora 19:00

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cea de-a doua proiecție a Cineclubului Queer își propune să lanseze o dezbatere în privința reprezentării personajelor LGBTQ+ de-a lungul unor episoade importante din istoria secolului al XX-lea.

Câștigător al Premiului Juriului la Cannes în 1985, „Oberst Redl” (r. István Szabó, 1985) se inspiră din povestea colonelului Alfred Redl, un personaj istoric controversat, a cărui sinucidere rămâne învăluită în mister.

22228525_129105277812578_3880419494667360249_n.jpg

În ciuda aparentei loialități și a contribuției la reformarea serviciilor de informații austro-ungare, Alfred Redl a fost deconspirat de camarazii săi ca fiind un spion în serviciul Imperiului Rus pentru aproape un deceniu (între 1903 și 1913). Istoricii speculează că în spatele acestei trădări s-ar ascunde un șantaj al autorităților ruse, care au profitat de teama colonelului de a-și compromite cariera militară din cauza orientării sexuale.

În lungmetrajul din 1985 al celebrului regizor ungar, acest episod istoric devine pretextul unei ficțiuni despre un protagonist marginal nu doar prin apartenența la o minoritate sexuală, ci și prin identitatea sa etnică, religioasă și de clasă. Versiunea lui István Szabó despre Alfred Redl accentuează criza identitară a personajului în tandem cu iminenta destrămare a monarhiei austro-ungare din anii premergători Primului Război Mondial.

Cineclub Queer este un proiect de cinema care constă în organizarea unor proiecții bilunare cu filme queer. Prin această inițiativă, Cineclub Queer își propune să aducă în prim-plan o serie de filme LGBTQ+ clasice din cinematografia mondială (produse până în 1990), cu intenția de a redescoperi și rediscuta un patrimoniu deja existent în colecțiile Arhivei Nationale de Filme.

Intrare 3 lei.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje