Animatie pentru cei mici: proiectii si ateliere in cadrul Anim’est 2016

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cea de-a unsprezecea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 7-16 octombrie 2016 la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica, DESCHIS Gastrobar si Club Control.

Fiecare editie a Festivalului de Film de Animatie Anim’est aduce, pe ecranele cinematografelor bucurestene, o selectie de filme de animatie la fel de ofertanta pentru toate varstele si gusturile. Iar in cadrul fiecarei editii, entuziasmul celor mici in randul publicului de gen este rasplatit cu o sectiune a festivalului care le este dedicata.

Intr-un secol in plin „boom” digital, programul special Minimest incurajeaza interesul copiilor pentru animatie, invitandu-i sa vizioneze cele mai bune filme recente si sa participe la o serie de ateliere si activitati interactive cu specialisti ai industriei.

Anul acesta, timp de 6 zile, in cele doua weekenduri ale festivalului, cei mici sunt asteptati la Cinema Pro si Cinema Elvire Popesco (7 - 9 octombrie) si la Cinemateca Eforie (14 - 16 octombrie), cu o selectie de animatii menite sa le intampine pofta de povesti si de distractie.

Trei lungmetraje de animatie vor fi proiectate in premiera in Romania, in cadrul sectiunii speciale Minimest: Ted Sieger's Molly Monster - The Movie (r. Ted Sieger, Michael Ekbladh, Matthias Bruhn, 2016), nominalizat la premiul Ursul de Cristal pentru Cel mai bun film (Generation Kplus), la Festivalul International de Film de la Berlin, despre „monstruta” Molly, care se pregateste de sosirea pe lume a surorii ei mai mici, Trenk, the Little Knight (r. Anthony Power), lansat, in 2015, de producatorii serialului Vrajitoarea Lilly – o poveste emotionanta petrecuta in Evul Mediu, despre un baietel care se transforma din taran dependent, intr-un cavaler curajos, si Raven the Little Rascal - the Big Race (r. Sandor Jesse, Ute von Munchow-Pohl), a doua parte a aventurilor corbului poznas cu o soseta dungata.

20 de scurtmetraje pentru copii cu varste intre 3 si 12 ani au fost selectate, anul acesta, in competitia pentru trofeul Minimest, jurizata tot de cei mici. Sunt cele mai bune titluri din cele cateva sute inscrise de case de productie si regizori din toata lumea, povesti despre maturizare, prietenie, curaj sau grija pentru animale, spuse cu ajutorul unor tehnici de animatie diverse.

Un highlight al sectiunii dedicate celor mici este proiectia speciala in avanpremiera a patru scurtmetraje grupate sub titlul „Gruffalo si prietenii lui”, ecranizari ale celebrelor carti scrise de Julia Donaldson si ilustrate de Axel Scheffler.

Si alte proiectii, apartinand altor sectiuni ale festivalului, vor fi pe placul celor mici, prezentand teme adaptate varstei lor. Doua titluri de neratat sunt Robinson Crusoe (r. Ben Stassen, Vincent Kesteloot, 2016), animatia 3D plina de culoare, ce prezinta versiunea celebrei povesti din perspectiva papagalului Tuesday, si The Secret Life of Pets (r. Yarrow Cheney, Chris Renaud, 2016), cea mai recenta animatie lansata de producatorii indragitului  Despicable Me.

In plus, editia Anim’est 2016 le este dedicata pisicilor animate care au cucerit marile ecrane – in program fiind inserate o serie de scurtmetraje cu personaje faimoase, ca Tom, Garfield, Sylvester sau Heathcliff, dar si lungmetraje indragite, ca Pim si Pom, marea aventura (r. Gioia Smid, 2013), bazat pe seria desenelor publicate in anii ’60 de celebra ilustratoare olandeza Fiep Westendorf, sau O pisica la Paris, animatia nominalizata la Oscar, in 2012, in regia lui regia Jean-Loup Felicioli si Alain Gagnol.

Pe langa acestea, o selectie de animatii cunoscute, majoritatea cu iz nostalgic pentru parinti, pe care copiii vor avea ocazia sa le vada si pe marele ecran, vor completa programul de anul acesta. Cateva exemple sunt: Parisul Vesel (r. Abe Levitow, 1962), Pisicile aristocrate (r. Wolfgang Reitherman, 1970) sau Motanul Felix, celebra pisica neagra antropomorfa desenata de Otto Messmer in epoca filmului mut.

Toate filmele cu dialog vor fi subtitrate in limba romana si in limba engleza, si vor fi, de asemenea, lecturate in limba romana in timpul proiectiei.

In buna traditie a festivalului, cei mai curiosi dintre prichindei vor avea ocazia sa participe la mici ateliere demonstrative, ce le vor oferi acces in culisele animatiei.

Anul acesta, alaturi de trainerii Ion Arama, Serghei Chiviriga si Ana Dobrescu, copiii vor descoperi cateva dintre secretele animatiei si vor realiza ei insisi scurte animatii ce vor fi proiectate in cinema, in cadrul festivalului. Atelierele vor avea loc zilnic la Centrul CINETic, detaliile despre inscriere urmand a fi publicate in curand. Rezultatele atelierelor tinute in cadrul editiei anterioare pot fi vizionate aici.

De asemenea, intre proiectiile de film, cei mici vor avea parte de o serie de ateliere distractive, pornind de la personajele si temele din cadrul animatiilor vizionate. Participarea la aceste ateliere nu necesita inscriere si nici nu va fi conditionata de accesul la filme.

Biletele pentru proiectiile din sectiunea Minimest, in valoare de 5 lei, vor putea fi achizitionate online, pe www.eventbook.ro, si vor fi, de asemenea, disponibile in cinema in timpul festivalului. Accesul la proiectiile de luni-vineri, de pana in ora 16.30, va fi gratuit (pe baza legitimatiei) pentru copii, elevi, studenti si pensionari. Pentru grupurile organizate prin scoli, se asigura gratuitate atat pentru copii, cat si pentru cadrele didactice insotitoare, la orice proiectie din cadrul Minimest.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje