Actorul Valentin Uritescu va primi „Premiul pentru Intreaga Activitate” la Gala Premiilor Gopo 2017

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Actorul Valentin Uritescu va primi „Premiul pentru Intreaga Activitate” la cea de-a XI-a editie a Galei Premiilor Gopo.

Evenimentul va avea loc pe 21 martie 2017, la TNB.

 

Cu o experienta de peste 50 de ani in teatru si film, Valentin Uritescu a dat viata unor nenumarate roluri secundare, pe cat de diversificate, pe atat de ofertante precum Sergentul Saptefrati din serialul TV “Lumini si umbre” semnat de Andrei Blaier, personaj continuat ulterior in “Noi, cei din linia intai” in regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din “Concurs” (regia Dan Pita), Dr. Marcu in “Cel mai iubit dintre pamanteni” (regia Serban Marinescu).

Absolvent al Promotiei 1963 (clasa Constantin Moruzan) a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica “I. L. Caragiale”, Uritescu alege scena Teatrului “Maria Filotti” din Braila, pentru ca dupa cinci ani sa se angajeze la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt. Chemat de Sandu Lazar si Ion Cojar in mijlocul trupei, Uritescu declara etapa celor 13 ani (1968 – 1981) drept “cea mai importanta perioada a vietii sale”.

Rolul lui Giles Overreach din spectacolul “Rafuiala” de Philip Massinger ii aduce Premiul Special al Juriului la Festivalul Tineretului (1978).

Valentin Uritescu a avut o intensa activitate teatrala in spectacolele de pe scena Bulandra: “Luna dezmostenitilor” de Eugene O’Neill, “Cabala bigotilor” de Mihail Bulgakov, “A treia teapa” de Marin Sorescu, “Dimineata pierduta” de Gabriela Adamesteanu, “Tartuffe” de Moliere, dar si in piesele montate la Nationalul bucurestean: “Avram Iancu” de Lucian Blaga, “Vrajitoarele din Salem” de Arthur Miller, “Livada de visini” de A. P. Cehov, “Numele trandafirului” de Umberto Eco, “Nunta lui Krecinski”, “Take, Ianke si Cadir”, “Crima pentru pamant” sau “Patimile Sfantului Tommaso D’Aquino”. Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt si rolurile din piesele „Ultima noapte a lui Socrate” de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar si „Angajare de clovn” de Matei Visniec, la Teatrul Levant.

Fara a avea vreun rol principal in cinema, Valentin Uritescu s-a remarcat in zeci de filme dintre care amintim: “Concurs” (regia Dan Pita, 1982), “Ochi de urs” (regia Stere Gulea, 1983), “Intoarcerea din iad” (regia Nicolae Margineanu, 1983), “Fapt divers” (regia Andrei Blaier, 1984), “Noi, cei din linia intai” (regia Sergiu Nicolaescu, 1985), “Flacari pe comori” (regia Nicolae Margineanu, 1987), “A unsprezecea porunca” (regia Mircea Daneliuc, 1991), “Balanta” (regia Lucian Pintilie, 1992), “Cel mai iubit dintre pamanteni” (regia Serban Marinescu, 1993), “Examen” (regia Titus Muntean, 2003).

De-a lungul carierei, a fost distins cu distinctia Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter, Categoria D – “Arta Spectacolului” (2004), premiile Asociatiei Cineastilor din Romania pentru rolurile din “Noi, cei din linia intai” si “Domnisoara Aurica” sau ale Uniunii Cineastilor din Romania pentru “Momentul adevarului”, “A unsprezecea porunca”, “Ramanerea”, “Sobolanii rosii”.

In 2011, Valentin Uritescu debuteaza in lumea literara cu volumul autobiografic “Asa sunt eu, prost!”, iar doi ani mai tarziu continua cu “Sa ai grija de cel bun din tine”, cartea de amintiri dedicata tatalui sau. Ambele aparute la Editura Humanitas.

Anul trecut, artistul a lansat si volumul „Bantuit de vietilor altora”, memorii aparute la Editura Ars Docendi.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje