Serial: Treme, acum pe Cinemax

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
f
Nominalizat in 2010 la doua premii Emmy si in 2011 la inca doua, Treme este o poveste muzicala din Deep South, sudul extrem al Statelor Unite, mai precis din orasul New Orleans, in apropierea caruia a trecut uraganul Katrina in 2005, facand ravagii.

Si mai precis, actiunea se intampla in suburbia Tremé (Faubourg Tremé), cu nume francez mostenit din vremuri istorice mai indepartate. Povestile din cartier sunt multe si diverse, fara personaje principale, fara ca istoria unuia sa fie mai putin importanta decat a altuia:

- LaDonna (Khandi Alexander), proprietara unei carciumi locale, isi cauta inca fratele, disparut in zapaceala generala din timpul uraganului.
- o ajuta Toni, avocat de drept civil, al carei sot este Creighton (John Goodman), profesor de engleza.
- fostul sot al LaDonnei, Antoine Batiste, este cantaret la trombon, mereu fara slujba stabila, cautand cate un concert in vreun bar, in urma caruia sa scoata cativa banuti, sau cantand alaturi de vreo fanfara de alamuri (brass marching bands, o alta tradie locala). Scena muzicala este de altfel foarte importanta in Treme, fiind una dintre trasaturile si calitatile New Orleansului pe care realizatorii serialului le scot cu precadere in fata.
- tot muzician este si Davis (Steve Zahn), care este si DJ la radio, fervent sustinator al muzicii New Orleansului.
- prietena lui, Jeanette, este bucatar si are un restaurant. Desi lumea trebuie sa manance si dupa un uragan, afacerea nu merge grozav.
- Albert "Big Chief" Lambreaux este un sef de trib indian Mardi Gras, o aparitie colorata (la propriu), care, desi isi gaseste locuinta stricata de uragan, isi ia viata de la capat, tragand dupa sine atat ritualurile tribului, cat si pe fiul sau, care, ca toti copiii, tinde sa uite de unde vine.Desi cu o valoare incontestabila pentru New Orleans, pentru Treme, pentru melanjul cultural de acolo, in care s-au suprapus Africa, Franta, SUA si indienii locali, in obiceiuri, nume, limbi si muzica, serialul nu ne-a prins prea usor de la inceput, poate si din cauza detasarii inerente distantei geografice si a diferentelor culturale. Episodul pilot este regizat de Agnieszka Holland (Europa, Europa, The Secret Garden) si prezinta atatea personaje, in fragmente disparate ca ramasitele odata coerente ale unui cartier, incat nu reusesti sa dai imediat un sens intregii imagini. Pe parcurs insa lucrurile incep sa se lege si povestile variate ale locuitorilor din Treme se... intremeaza, ca si vietile lor.

Serialul a avut (are) foarte mare succes, atat pentru faptul ca e o poveste a New Orleansului, perla neagra a sudului american, cat mai ales pentru ca abordeaza o catastrofa care a afectat atatea state (Katrina a fost unul dintre cele mai puternice uragane care au lovit SUA in ultimii 100 de ani). Fara a cadea in sentimentalisme sau fara a face uz excesiv de momente dramatice, realizatorii serialului spun o poveste inspirata din realitate, sincera, pe alocuri amuzanta, des presarata de momente muzicale (jazz, blues si putin hip hop), care s-ar putea sa va placa.

Treme se poate urmari pe Cinemax incepand cu 6 ianuarie, ora 21:00, in fiecare joi, in reluare pe Cinemax 2 vinerea, de la aceeasi ora.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje