Serial: Familia Borgia (2011)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
f
Sub formula succinta si explicativa "Sex. Putere. Crima. Amin." a inceput saptamana trecuta serialul Familia Borgia / The Borgias (pe HBO, vinerea).

Dramele istorice, mai ales cele presarate cu lipsa de scrupule, crime si sex par sa se vanda din ce in ce mai bine in ultima perioada, probabil ca sa ne simtim mai bine ca nu doar contemporaneitatea are parte de o lume violenta, profitoare, egoista si materialista, ci aceste atribute le-au avut de-a lungul vremii si anticii (vezi Spartacus sau Rome), si oamenii Evului Mediu (vezi The Tudors, acum si The Borgias), pana la contemporani (vezi Mad Men sau The Sopranos).

In aceasta epoca noua a serialelor tip soap opera, mai scurte si mai concentrate, Familia Borgia isi va ocupa un loc de cinste: "the original crime family", cum este prezentata de Showtime, ne prezinta cativa ani din viata familiei spaniole Borja (italienizat Borgia), care a dat istoriei cateva dintre personajele cele mai lipsite de scrupule ale Evului Mediu:

Rodrigo Borgia / Papa Alexandru VI, jucat de Jeremy Irons, papa timp de 11 ani (1492-1503), ajuns (si ramas) acolo prin metode deloc ortodoxe.
Cesare Borgia, fiul lui Rodrigo, episcop de Pamplona la 15 ani, cardinal la 18 ani (numit de tatal sau care devenise deja Papa), ulterior Duca Valentino.
Lucretia Borgia, fiica lui Rodrigo, de ocupatie femeie fatala.
Giovanni Borgia, fiul lui Rodrigo, soldat.
Vannozza dei Cattanei, mama copiilor lui Rodrigo (cei mentionati mai sus, plus inca unul), amanta cea mai veche a lui Rodrigo, inca de cand acesta nu era papa.
Giulia Farnese, amanta lui Rodrigo in timp ce acesta era papa.
Michelotto, slujitorul si asasinul personal al lui Cesare.

f f f f f

Decorurile si costumele sunt pline de fast, asa cum se cuvine la Vatican, intriga e densa (poate prea densa, caci "ce ar fi Roma fara comploturi la tot pasul") si se invarteste in jurul avutiei, puterii, aliantelor avantajoase din punct de vedere politico-religios. Totul presarat cu crima, desfranare, tradare, lacomie, mandrie, simonie, abuz de putere si multe alte pacatosenii.

Notiunea timpului e destul de laxa in serial; desi se sar ani intregi, povestea este fluenta si nu sesizezi diferenta de timp. Spre exemplu in episodul intai Rodrigo devine papa (1492), iar in episodul al treilea apare turcul Cem, frate al sultanului Baiazid, ceea ce ne spune, dupa ce sapam putin prin cartea de istorie, ca ne aflam deja in 1495.

Personajele sunt bine facute si bine jucate - Jeremy Irons in rolul principal al Papei Alexandru VI, Fran├žois Arnaud - un Cesare inca tanar si ne-format intr-ale pacatului, partial si datorita costumului de cleric pe care inca il poarta, Holliday Grainger - o Lucretie adolescenta care nici nu prefigureaza inca viitoarea femeie fatala; pe langa acestia se mai afirma si Sean Harris in rolul asasinului Michelotto, cu putine replici dar cu un personaj puternic.

Si totul se intampla in jurul lor, putine intrigi mai aduc in cadru si alte personaje, alte vieti, cu exceptia fetelor bisericesti, si ele zugravite destul de fugitiv, pentru a lasa in centrul atentiei doar familia Borgia. Din acest motiv dupa doar trei episoade serialul devine deja putin obositor, atat ca forma cat si ca fond.

Daca va plac dramele istorice despre sex, crima si putere absoluta, care, asa cum au spus altii, corupe in mod absolut, probabil o sa va placa si Familia Borgia.

Serialul se poate vedea pe HBO (vinerea seara si joia in reluare). Primul sezon are 9 episoade, iar al doilea este programat abia pentru primavara anului 2012.2 comentarii

Serial: Familia Borgia (2011)
Amaranta
#1 -

--------

Ce e aia * simonie* :D ?

Serial: Familia Borgia (2011)
cata
#2 -

Comentariu nou

simonoa este cumpararea sau vinderea celor sfinte pe bani.Adica sa dai bani sa ajungi preot episcop papa sau sa obtii alte sfintenii cu bani.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje