Serial: Carnivàle

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

f

Mai demult, aflandu-se metropotamul intr-o pasa in care citea American Gods de Neil Gaiman, asculta gothic americana si dark cabaret, fascinat de lumea de poveste a circului de demult, a culorii sepia, a magiei nu intotdeauna albe (si mai apoi influentat si de exotismului sudist mistic din True Blood), am dat de un alt serial marca HBO, Carnivàle. L-am notat cu bulina alba si l-am pastrat ca referinta estetica de calitate in imagistica southern gothic sau dark americana.

In anii '30, intr-o epoca numita ulterior in istorie The Dirty 30s sau The Dust Bowl, din cauza furtunilor de praf care au bantuit continentul american de nord in tot deceniul al patrulea, o caravana de circ se plimba din targ in targ, cu tot harnasamentul: corturi, roata mare, rulote, animale, pe care le instaleaza si dezinstaleaza pe cate un maidan, fara sa stie ce le rezerva ziua de maine... sau daca aceasta va mai veni.

Actorii circului sunt schitati dupa toate regulile clasice ale carnavalului: ghicitoarea in carti de Tarot, careia ii sufla telepatic profetiile o mama tiganca, vizionara si catatonica, o famile de stripperite, doua siameze, o imblanzitoare de serpi, femeia cu barba, "mentalistul" clarvazator si telepat orb, manati de la spate (cu expresia let's shake some dust) de un sef pitic (jucat de Michael J. Anderson, pe care poate o sa-l recunoasteti si din aparitiile halucinante din Twin Peaks), sef care de fapt este aghiotantul unui misterios "Management" care se pastreaza invizibil si necorporal pana spre sfarsitul seriei.

Intriga incepe sa se formeze odata cu aparitia personajelor Ben Hawkins, un taranel simplut cu abilitati supranaturale si cu putere de viata si de moarte asupra altor fiinte, reprezentand Binele, si a fratelui Justin, pastor metodist, slujitor "sub acoperire" al Raului. Dualitatea protagonistului si "antagonistului" transforma atmosfera magica de la inceput intr-o cursa biblica spre apocalipsa, presarata, apoi intesata de gnosticisme si misticisme.

Din pacate, odata cu turnura din ce in ce mai religioasa, se strica si scenariul, care oscileaza de la episod la episod intre evolutii previzibile si incercari de a imbogati povestea "cu largi fiori de sfant mister", facand niste piruete elucubrante fortate si rizibile.

Declinul vizibil al calitatii scenariului in al doilea sezon a dus la o scadere dramatica de rating, astfel incat HBO a anulat in cele din urma serialul, initial programat sa se intinda pe 6 sezoane. De altfel acest lucru se observa din ce in ce mai accelerat in ultimele episoade, in care actiunea devine ridicola si absurda ca intr-un horror de duzina, probabil din cauza necesitatii de a da o finalitate povestii inainte de anularea serialului. Din acest motiv, recomandam Carnivàle exclusiv pentru imagine si atmosfera.

Serialul s-a putut vedea o vreme online pe diverse site-uri, dar a disparut ulterior, din cauza incalcarilor drepturilor de autor. Cele doua sezoane se pot cumpara pe DVD de pe Amazon, spre exemplu.
3 comentarii

Serial: Carnivàle
falvo
#1 -

film

dupa descrierea data sigur am sa ma uit la el:)

Serial: Carnivàle
Zmeura
#2 -

Carnivale

Daca si in Carnivale se strica scenariul... Atunci chiar nu stiu ce alt serial ar mai merita vazut. Acei "largi fior de sfant mister" au rolul lor, ca orice alt element al scenariului.
Cat despre ratinguri, nu cred ca exista ceva mai putin relevant, in cazul oricarui film/serial, dar mai ales in cazul Carnivale. Nu este nici prima si nici ultima oara cand un film bun nu este inteles de publicul larg. Dar, niciodata sa nu ai pretentii de la publicul larg...

P.S.: imdb spune: "While ratings began agreeably, by the end of the first season they were down significantly. During the second season, the ratings slowly rose toward the end." Deci ratingurile au scazut in primul sezon si chiar au crescut in al doilea. Putina documentare nu strica niciodata unui articol.

Serial: Carnivàle
Cristina
#3 -

Comentariu nou

Daca in acceptiunea ta documentare inseamna reproducerea unor date statistice de pe imdb, atunci iti pot replica "An above-average 2.4 million viewers tuned into the show's second season finale on Sunday, helping raise its season average to 1.7 million viewers". Not enough to save the show from its cancellation.

Textul de mai sus reprezinta parerea mea de spectator, nu cea a publicului larg, care desigur ca se va uita mai vartos spre finalul unui serial, oricat ar fi el de slab, crescand astfel ratingurile de televiziune.

Conform experientei mele de cinefil, culturii si gusturilor personale, scenariul se strica. Am si explicat, de altfel, mai sus, de ce. Odata ce esti anuntat ca ti se anuleaza show-ul care trebuia sa dureze 6 sezoane, ca scenarist, te vezi obligat sa carpesti gaurile si sa inghesui povestea in cele cateva episoade ramase.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje