The Hunger Games Mockingjay part II sau Jocurile foamei de putere, de statut si de supravietuire

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

The Hunger Games Mockingjay partea a doua inseamna supravietuire, manipulare si ambitie. Am fost la avanpremiera, am vazut despre ce e vorba si am plecat de la cinema hipnotizati sau mai bine spus, cu o revelatie  adanc inradacinata in minte. Ca sa facem o scurta recapitulare, pentru a intelege mai bine dedesubturile acestor filme, haideti sa ne amintim despre primul film Hunger Games. Katniss Everdeen se ofera voluntar pentru a lupta in arena Hunger Games in locul surorii sale, alaturi de Peeta Mellark, cel langa care va lupta pana la final.

Este vorba despre un razboi in care reprezentatii celor 12 districte se lupta pentru a supravietui, in arene, sub ochiul agil al Capitoliului si al game-makerului Plutarch Heavensbee. Katniss ramane de partea lui Peeta in arena, formand o alianta care ulterior se dovedeste a fi o romanta devenita laitmotiv in toate celelalte filme.

Cumva, am stiu ca acesta va fi si finalul tipic american, poate putin prea previzibil. Am pus accent pe relatia celor doi pentru ca era sufera cele mai mari transformari de-a lungul seriei. Hunger Games se transforma pana la final pe doua planuri. O data pe planul relatiei personale dintre cei doi, pentru care Katniss lupta pana la final, inclusiv atunci cand Peeta este "hipnotizat" de Capitoliu si intors impotriva ei. De la scopurile personale pe care Katniss le-a avut, de a-l salva pe Peeta din mana lui Snow, ea a devenit marioneta unui gamemaker ale caror scopuri erau sa ajunga la putere.

Al doilea plan care sufera transformari este cel al relatiilor politice dintre districte si Capitoliu.

Pana sa vedem fimul stiam ca Katniss Everdeen accepta sa devina imaginea revoltei impotriva Capitoliu alaturandu-se rebelilor din Districtul 13, condusi de President Alma Coin, ale caror intentii politice erau sa anihileze tirania impusa de Snow, presedintele Capitoliului, insa ea se transforma acum intr-un instrument de propaganda.

In Hunger Games The Mokingjay part II vom vedea insa cum puterea dobandita prin victorie se transforma in tiranie. Am inceput cu finalul filmului pentru ca el a avut un rol fundamental in intelegerea actiunii din ultimul film, o actiune complexa, un puzzle care atinge multe paliere, de la politica, la psihologie si iubire. 

In timp ce urmaresti The Mockingjay partea a doua realizezi cum se completeaza toate piesele ca un puzzle si cum aceasta serie ilustreaza un cerc vicios al puterii si maniera in care personajele sunt manipulate ca niste marionete si cum moartea se transforma dintr-un spectacol, in cauza. Cauza despre care vorbim este atat cea a lui Katniss de a termina tirania, dar si a lui Coin, de a o reinstaura prin intermediul puterii lui Katniss.

Ne-a ramas in cap o replica din film: "De ce murim pentru spectacol si nu pentru o cauza?". Ne oprim aici cu spoilerele, pentru ca actiunea filmului este complexa si destul de greu de explicat, insa uite cateva lucruri legate de film:

Ce ne-a placut la The Mockinjay part II:

- interpretarea lui Jennifer Lawrence - in The Mockinkjay II detine putine mai vulnerabila. Am avut senzatia ca personajul a ramas fara energie si cumva am stiut de la inceput ca finalul este unul fericit.

- efectele 3D impresionante, in special in scena cu mutantii care urmaresc grupul lui Katniss, care merge spre Capitoliu prin subteran.

- intorsatura povestii

- faptul ca nu scenele de afectiune dintre Katniss si Peeta nu au fost dese si nici agasante.

Ce nu ne-a placut:

- final tipic americanesc. Am avut un deja-vu cand am vazut scena, parca era rupta din Twilight.

- pasivitatea personajului Peeta; ne-ar fi placut ca in momentele de luciditate, in care isi da seama de realitate, sa fie mai intense.

 Per total, Hunger Games The Mockingjay part II ne-a placut si vi-l recomandam. Este un film destul de lung, cu o actiune complexa si care te pune pe ganduri, lucru pe care il sesizam din ce in ce mai rar la filmele hollywoodiene.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje