The Hobbit: The Desolation of Smaug - o calatorie fantastica din care ai impresia ca faci parte

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Am mers sa vedem The Hobbit: The Desolation of Smaug, in regia lui Peter Jackson, iar concluzia este una singura: ne-am simtit ca si cand am fi facut parte din poveste.

Poate e vorba de montaj, de dozarea dinamismului sau de peisajele ireale in care am evadat. Sau ne-a ramas in minte Evangeline Lily rolul de razboinica rebela. Cert este ca filmul aduce impreuna actiune, elemente SF, lupte, peisaje rupte din poveste - pastrand personajele cu care ne-a obisnuit.

Iar experienta IMAX 3D nu oboseste atat de tare ca prima parte - cand a trebuit sa ne dam jos de cateva ori ochelarii.


Sursa foto

Dar sa o luam cu inceputul.

The Desolation of a Smaug este a doua parte a trilogiei The Hobbit, inspirate de romanul scris de Tolkien. Aventura eroului nostru, Bilbo Baggins (interpretat de expresivul Martin Freeman), continua alaturi de Vrajitorul Gandalf, gnomi, elfi, oameni si forte ale intunericului.

Calatoria initiatica se imparte, de aceasta data, in 2 parti - drumul plin de obstacole condus de Thorin, seful gnomilor, caruia i se alatura hobitul Bilbo si confruntarea vrajitorului Gandalf (interpretat impecabil de Ian McKellen) cu forte necunoscute ale raului.

Nu o sa va povestim actiunea filmului, ca doar de aceea va trimitem la cinema - pentru a o descoperi prin propriul vostru filtru.


Sursa foto 1, 2

Va vom spune doar ca am ajuns intr-o zona a basmelor din copilarie de care ne era dor, o zona care nu exista decat in imaginatia noastra atunci cand eram mici, caci nu speram la filme 3D.

Mai mult, elfita Tauriel, interpretata de Evangeline Lilly, este un model de eroina contemporana, plina de patos, curajoasa si extrem de frumoasa. Este o placere sa o vezi pe ecran. Elful Elgolas interpretat de Orlando Bloom este un personaj interesant care ne-a lasat impresia ca va avea un impact mai puternic in ultima parte a trilogiei.

Se infiripa si o poveste de dragoste intre un reprezentant al elfilor si unul al gnomilor, dar va lasam sa descoperiti singuri.

Stim ca va intrebati... Raspunsul este Da, faimosul inel apare din nou. Va spunem atat: dragon invincibil, mult aur, foc si o piatra magica.


Sursa foto 1, 2

Daca ar fi sa dedicam cate un paragraf fiecarui personaj care ne-a placut, am scrie ore in sir. Asa ca ne oprim aici.

Daca tot am facut o pauza, va spunem si un fun-fact: Evangeline Lilly este fan al povestilor lui Tolkien de cand avea 13 ani. Pentru acest rol a facut cursuri de scrima, de tras cu arcul si a invatat limba elfilor.

Se pare ca personajul Tauriel a fost special creat pentru film. Scenarista Philippa Boyens (care a lucrat si la Lord of the Rings) a povestit: "She's our redhead. We created her for that reason. To bring that energy into the film, that feminine energy. We believe it's completely within the spirit of Tolkien."

Montajul este dinamic, coloana sonora are acelasi aer grandios cu care ne-am obisnuit in prima parte a trilogiei. Regizorul a povestit ca in aceasta parte a grabit ritmul evenimentelor (spre deosebire de prima parte), vrand sa se apropie mai mult de thriller. E o lume cu totul noua: "I wanted it to feel a bit like a thriller, as the events intensify and the stakes go up."

Nu lipsesc nici replicile amuzante sau cadrele de respiro, intercalate intre cele de actiune. Se pare ca regizorul a invatat din micile greseli ale primei parti si a venit cu o versiune imbunatatita din toate punctele de vedere. (cititi cronica primei parti aici.)

Cu toate acestea, pelicula a fost realizata cu 48 de frame-uri pe secunda, iar acest lucru se simte la nivel vizual - aviz celor care sunt mai sensibili. (un film normal are de obicei 24 de frame-uri pe secunda)

Lupta dintre fortele binelui si ale raului nu vine insotita de clisee si nu este deloc previzibila, desi se pastreaza reteta basmului.

The Hobbit: The Desolation of Smaug este un film care te binedispune, indiferent in ce context il vezi, atata vreme cat ai ochelarii 3D. Recunoastem ca nu am citit cartea, asa ca nu vom face comparatii (ii invitam pe cei care au citit sa ne spuna parerea lor).

Insa, din punct de vedere cinematografic, ne declaram incantati de aventura. Incheiem cu aplauze pentru echipa filmului, in frunte cu regizorul Peter Jackson.

Abia asteptam partea a treia...



Sursa foto 1, 2, 3, 4, 5, 6

Dezolarea lui Smaug va rula in cinematografe din 13 decembrie in formatele 3D, IMAX 3D si HFR 3D.




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje