The High Sun: 3 povesti in 3 decenii diferite - propunerea Croatiei pentru Oscar

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Am vazut The High Sun in cadrul festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, in prezenta regizorului Dalibor Matanic.

Filmul a castigat Premiul Juriului la Cannes in cadrul sectiunii Un Certain Regard (fiind primul film care a fost selectionat dupa castigarea independentei tarii, in 1991) si este propunerea Croatiei la Oscar.

Filmul e structurat in 3 parti prin cele 3 povesti cu personaje principale jucate de aceiasi 2 actori: Tihana Lazovic si Goran Markovic.
Regizorul a ales aceleasi 2 chipuri ca statement pentru a demonstra ca istoria se repeta daca facem aceleasi greseli si nu rupem cercul vicios.

Trei decenii diferite, doua sate vecine prinse in vartejul istoriei si trei istorii de dragoste se amesteca intr-o poveste despre iubirea interzisa in contextul conflictului sarbo-croat.

Prima e dragostea inocenta daramata de conflicte familiale pe fondul razboiului. 1991.
A doua se duce in zona mai intunecata a traumelor, a mortilor, a sexului ca metoda de (ras)plata. 2001
Cea de-a treia, care a parut si cea mai lunga, intra in profunzimea relatiei de cuplu care are un copil. Fugarul care si-a abandonat familia se intoarce acasa. 2011

Totul se incheie cu o petrecere haotica unde drogurile sunt la ele acasa, oamenii danseaza goi, fac sex cu cine apuca apoi, la rasarit, se scufunda in apa rece - "Erau vreo 3 grade in dimineata aia, au rezistat incredibil de bine la filmari, ne-a povestit regizorul."

Pe alocuri, simti o teatralitate usor exagerata, in special in partea actritei care plange cu patima in toate cele 3 povesti. Depinde cat de mult rezonezi. Pentru oamenii care se regasesc, care au trait acolo si s-au confruntat cu toate acele situatii, filmul are un dramatism intens si real.

Pentru noi, cei care privim povestea din exterior, este, poate mai dificil de simtit intreaga paleta de emotii.

HIGHLIGHTUL nostru:

Avem si noi o poveste preferata, un moment care ne-a ramas puternic in memorie.

Trompeta din primul capitol. 1991. Momentul acela in care muzica patrunde, nonverbalul e la el acasa, vorbim prin sunete si priviri. Ni s-a facut pielea de gaina.

Ah, si peisajele! Sunt delicioase.

Cum ziceam inca de la inceput, filmul a castigat la Cannes si este propunerea Croatiei pentru Oscar. Deci povestea merge mai departe, sa vedem pana unde.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje