Serena - o melodrama cu mafia padurilor, Jennifer Lawrence, o romanca si Bradley Cooper
In plin scandal al retrocedarii ilegale de paduri din Ardeal si defrisarilor salbatice, pe marile ecrane din Romania va rula, incepand cu 24 octombrie, fimul Serena - o melodrama despre un baron al cherestelei din perioada Marii Crize economice din State. Este o coincidenta care a facut ca filmul sa fie si mai spectaculos, cel putin pentru mine.
In rolul baronului Pemberton il avem pe Bradley Cooper, care da viata unui personaj care ar face orice pentru a-si vedea visul implinit: imbogatirea si mutarea intr-o tara mai usor de exploatat si care ar genera si mai mult profit, Brazilia.
Cu toate acestea, reuseste sa nu cada in oala cu personaje negative, fiind foarte "placubil", chiar daca mituieste senatori, ucide, defriseaza munti intregi etc. Toata negativitatea o atrage Serena (jucata impresionant de Jennifer Lawrence), o femeie puternica, posesiva, care stie ce vrea, iar puterea ei de manipulare este mai ceva ca o vraja.
Sinopsis:
Serena spune povestea lui George Pemberton (Bradley Cooper) si a sotiei sale, Serena Pemberton (Jennifer Lawrence), ce calatoresc din Boston in muntii din Carolina de Nord, unde intemeiaza un imperiu al cherestelei, in anul 1929. Serena se dovedeste rapid a fi egala oricarui barbat: supravegheaza echipele de lucru, vaneaza serpi cu clopotei si chiar salveaza viata unui om in salbaticie. Impreuna, cei doi isi guverneaza domeniul precum un rege si o regina, ucigand sau supunand pe oricine se pune in calea ambitiilor lor. Dar, atunci cand Serena afla ca nu poate avea un copil, pleaca sa o ucida pe Rachel Hermann (Ana Ularu), iubita si mama copilului lui George inainte ca el sa se casatoreasca. Si, cand incepe sa suspecteze ca George isi protejeaza familia nelegitima, mariajul intens si pasional al Pemberton-ilor se fisureaza, pe masura ce povestea se indreapta spre deznodamantul ravasitor.
Stim cu totii ca in spatele unui barbat puternic se afla o femeie. Insa, personajul puternic al Serenei este prezentat cu cel putin un strop de misoginism: femeia puternica, dominanta, este malefica, in timp ce femeia moale, supusa, este buna.
Si aici intra in scena romanca Ana Ularu, o prezenta destul de discreta in film, dar esentiala. Chiar daca nu are decat o mana de replici, expresivitatea, o singura privire a ei face mai mult decat o mie de cuvinte. Ea joaca rolul femeii discrete, supusa barbatului, cu care spectatorii ajung sa empatizeze si s-o simpatizeze, urand-o in acelasi timp pe Serena.
Din acest punct de vedere, de multe ori mi-a parut ca filmul este un fel de Macbeth feminin, dupa un scenariu de Slavici.
In acelasi timp, filmul poate fi vazut si in cheia puterii distructive a capitalismului salbatic: cuplul Cooper Lawrence fac ravagii la propriu in calea lor spre imbogatire si in dorinta de a se poseda cat mai mult unul pe celalalt, lasand in urma lor coruptie, saracie, moarte, terenuri sterile etc.
Ok, m-am lasat dus un pic de val. Insa, cam asta este efectul pe care-l are Serena, te intriga, iti intra pe sub piele, si ramane acolo mult timp dupa ce ai parasit sala de cinema.
Fiind vorba despre o melodrama, este si de o tristete dureroasa, apasatoare.
Filmul este jucat impecabil, roluri foarte bune facand si actorii care dau viata personajelor secundare. Imaginile sunt de mare efect, de un calm si o frumusete care intra in contrast cu ceea ce se intampla, de fapt, in mica comunitate a taietorilor de lemne.
Deci, daca sunteti in cautarea unui film cu personaje complexe, care sa va ravaseasca un pic si care sa va faca sa va puneti tot felul de intrebari, mergeti la Serena.
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.