RoboCop 2014 - nu corporatia face legislatia
Nu sunt putine vocile care spun ca remake-ul dupa RoboCop este slab sau chiar un fiasco. Nu le ascultati, mai ales daca nu sunteti fani die hard ai versiunii din 1987.
RoboCop-ul lui Jose Padilha este excelent, mai ales pentru faptul ca in armura lucioasa a cyborgului sau se reflecta foarte bine multe dintre problemele actuale din societate.
Mai stiti ce se striga in toamna prin Bucuresti: "Nu corporatia face legislatia"? Ei bine, filmul tinteste exact in aceasta directie. Si, de aceasta data, mesajul este transmis de un om al legii metalizat si incoruptibil.
Singurul robot fara suflet din acest film este corporatia OmniCorp a carei lacomie depaseste orice granite, orice limite si corupe politicieni, politisti, jurnalisti, oameni de stiinta etc.
Firul epic al filmului este intrerupt constant de talk show-ul lui Novak (Samuel L. Jackson), un aliat al corporatiei, care manipuleaza in mod agresiv adevarul in directia si interesul celor care au banul. Un reminder trist al emisiunilor politice de la noi, de la Gadea la Turcescu.
Chiar daca te-ai astepta ca RoboCop sa mizeze mai mult pe actiune, in traditia filmelor cu super eroi, Padilha se concentreaza mai mult pe tensiune, pe aspectul politic, pe dilemele morale si, mai ales, pe inteligenta emotionala vs. inteligenta rationala.
Impresia noastra a fost ca actiunea a fost lasata pentru partea a doua, partea intai servind mai mult ca o introducere (una excelenta si care pune bazele unei trilogii care se anunta a fi foarte buna).
Actorii joaca minunat, fara exceptie. Joel Kinnaman intra foarte bine in rol si este foarte carismatic, chiar daca ceva mai sensibil decat Peter Weller. Rolul lui Michael Keaton pare rupt din The Wolf on Wall Street, traieste pentru profit si nimic altceva. Gary Oldman este intruchiparea perfecta a omului de stiinta genial dispus sa faca compromisuri, dar numai daca beneficiile sunt, in cele din urma, mult mai mari pentru omenire.
In plan secundar ii avem pe Michael K. Williams in rolul partenerului lui Murphy, destul de sters si mai mult de umplutura. Iar Abbie Cornish ii da viata Clarei Murphy, o sotie care-si iubeste neconditionat sotul, chiar si cand acesta isi pierde cam 80% din umanitate.
Primul RoboCop a surprins si socat mai ales prin scenele sangeroase. Varianta lui Padilha nu este atat de sangeroasa, dar impresionanta cand vine vorba de atentia la detaliile din laboratorul in care este "fabricat" RoboCop - o sa va bantuie scena in care Murphy priveste intr-o oglinda ce a mai ramas din el, fara armura.
De multe ori am avut impresia ca noul RoboCop seamana cu Batman Begins, se invarte cam in acelasi univers. Asa ca, cei care se plang ca RoboCop 2014 nu seamana deloc cu RoboCop 1987, au dreptate, dar nici Batman Begins nu seamana cu Batman din '92, '95 sau '97. Si ghici care-i mai bun?
Mergeti sa-l vedeti, nu o sa fiti dezamagiti. Noi abia asteptam partea a doua.
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.