Pasaport de Germania, filmul care spune povestea celui mai amplu negot de persoane

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pasaport de Germania este un film care te pune sa privesti fara ocolisuri o alta fata mai putin cunoscuta a perioadei comuniste, cand s-a realizat cel mai mare negot de oameni din Europa de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Documentarul, regizat de Razvan Georgescu, prezinta pas cu pas vanzarea organizata, sistematica a intregii populatii germane din Romania catre Republica Federala Germania.

Nu joaca actori cunoscuti, ci povestea este spusa de cateva dintre persoanele care au fost implicate in aceste evenimente.

In timpul filmului calatoriti alaturi de cei implicati in timp, in perioada comunismului, cand erau tratati diferit, cand au fost deportati sau le-au fost luate casele.

Cei din conducerea Republice Federale Germania au fost de acord sa numeasca un negociator pentru ca germanii din Romania sa fie scosi de acolo.

Nicolae Ceausescu, prin negociatorii lui, a fost de acord cu plecarea sasilor si svabilor contra unor sume importante de bani. O strategie asemanatoare au aplicat autoritatile comuniste din Romania si in cazul evreilor care voiau sa emigreze in Israel.

Aproximativ 245.000 de germani, din Romania comunista au fost vanduti intre 1968 si 1989 contra a 4.000 - 5.000 de marci germane per persoana. In total Romania a castigat aproximativ 3 milioane de marci germane, care erau aduse clandestin in valize.

Personajele...

Printre cei care au fost implicati in acest negoit si apar in film se numara avocatul Heinz Günther Hüsch, negociatorul-sef din partea Republicii Federale Germane (foto), Hans Dietrich Genscher, ministru de Interne al Germaniei Federale intre 1969-1974, ministru de Externe si vicecancelar federal intre 1974-1992 – unul dintre arhitectii reunificarii Germaniei si Klaus Kinkel, consilierul lui Genscher intre 1970 si 1974. 

Sursa foto

Din „delegatia“ romana, despre acest caz vorbesc Stelian Octavian, cel care s-a ocupat de „afacere“ intre anii 1981 si 1986, si fostul capitan de militie Viorel Bucur, din Timisoara, care reuseste sa starneasca amuzamentul  prin felul in care descrie ce s-a intamplat atunci (desi este mai degraba un ras amar, un comic ironic al situatiei).

Ce ne-a placut...

  • Naturaletea personajelor si felul in care isi spun povestea
  • Emotia pe care o simti de-a lungul vizionarii
  • Ca afli mai multe despre evenimente dintr-o istorie relativ recenta

Ce nu ne-a placut...

  •  Desi erau plecati din Romania, cei care au fost intervievati au vorbit doar in limba germana. Totusi, e cumva de inteles. 

In concluzie...

Este un documentar pe care merita sa il vizionati, pentru a intelege ce o parte din istoria recenta a Romaniei. . Filmul va fi difuzat la HBO de la ora 20:00 si va fi disponibil si pe HBO GO din 27 noiembrie 2014.

Sursa foto
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje