Mustang - un film ca o ploaie calda de vara care se transforma in furtuna

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Am mers sa vedem filmul Mustang in cadrul LUX Days - evenimentul organizat de Parlamentul European.

Manifestarea, ajunsa la cea de a patra editie in Romania, presupune proiectia filmelor finaliste in cursa pentru Premiul LUX al Parlamentului European, editia 2015, dezbateri cu spectatorii, o dezbatere cu realizatori de productie cinematografica, regizori, scenaristi, critici de film, jurnalisti specializati si o expozitie de fotografie.

Mustang incepe ca o ploaie calda de vara: cu o gasca vesela de fete si baieti care merg "la scaldat" in hainele de scoala si de balacesc cu atata pofta incat se simte dincolo de ecran.

Lale, Nur, Ece, Selma si Sonay sunt personajele principale: 5 surori nedespartite care traiesc intr-un sat din nordul Turciei. Inca din prima scena domestica simti tensiunile: dupa ce s-au balacit in apa (si) cu baietii, au parte de un scandal cu consecinte neprevazute acasa, pe motivul dimensiunii obscene ale jocului cu baietii.

Incetul cu incetul, casa se transforma intr-o inchisoare, orele de la scoala sunt inlocuite cu ore de menaj si incep sa fie aranjate casatorii.

Filmul este regizat de Deniz Gamze Erguven si este o productie Franta, Germania, Turcia, Qatar.

In scenariu se pune accentul in mod deosebit pe gradatia care duce la izolarea rapida a celor 5 fete pline de viata, sporind contrastele. Exista o permanenta lupta intre valorile emancipatoare si viziunea traditionalista asupra vietii de familie si a locului femeii in societate.

Nu simti ca esti la film in niciun moment, totul este atat de bine construit incat faci parte din poveste din prima clipa si pana la genericul de final.

Momentele amuzante au starnit hohote de ras in intreaga sala de cinema. E un umor duios, cald, feminin care-ti ajunge in suflet. Si ramane acolo. Langa amarul celorlalte momente. Sunt abordate temele iubirii, virginitatii, pozitia femeii in familie, nunta traditionala. Cum faci sa iubesti in universul asta schizofrenic plin de restrictii?

Cele 5 adolescente sunt unite in mod organic, functioneaza precum o entitate. Tot ceea ce i se intampla uneia are repercursiuni de natura afectiva si comportamentala asupra celorlalte. Insa diferentierea este evidenta, mai ales in ceea ce o priveste pe mezina, Lale, care are o dorinta de libertate de nestavilit pe care nicio bataie sau inchisoare din lume nu o pot atenua.

Filmul are o complexitate marcanta care se manifesta in mai multe dimensiuni: te face sa treci prin mai multe stari, sa te gandesti la educatie, la familie, la casatorie dintr-o alta perspectiva si te invita la o introspectie binevenita.

De vazut si de revazut!
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje