Furia: Eroi anonimi - un western horror cu nazisti, tancuri si Brad Pitt

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Presa internationala lauda noul film al lui David Ayer (Training Day, End of Watch) ca fiind "cel mai bun film despre razboi din ultimii 30 de ani".

Este discutabil daca este chiar cel mai bun, dar cu siguranta este extrem de impresionant si le ofera spectatorilor niste experiente memorabile, despre cat de traumatizant este razboiul... si despre cat de putin conteaza ca ti se acorda la sfarsit o medalie si ca esti numit erou.

Idealurile sunt pacifiste. Istoria este violenta.

Fury te tranteste in noroi inca din primele minute. Apoi, descoperi ca noroiul ala este, de fapt, pamant amestecat cu pisat, sange si voma.

Cand incep luptele, aproape ca-ti vine sa fugi din sala, sa te arunci in randurile dintre scaune ca in transee... Iti este aratat, fara niciun pic de mila, cum soldati din ambele tabere sunt schiloditi, impuscati in fata sau cum ard de vii.

Razboiul este horror, iar Ayer are grija sa nu uiti prea curand acest lucru si sa lasi idealurile la intrarea in sala.

Let's kill some fucking nazists

In tancul botezat sugestiv (sau metaforic, daca vreti) Furia ii avem pe Brad Pitt, Shia LeBoeuf, Michael Pena si Jon Bernthal. Un crew trecut prin multe, a caror traume se citesc printre cicatricile de pe fata, maini sau spate, iar alteori sunt povestite cu lux de amanunte. Toti sunt foarte diferiti (un mexican, un pastor, un taranoi si un strateg cu o umbra de umanitate), dar legati strans de ura pentru nazisti, exprimata in repetate randuri si cu brutalitate, uneori insotita chiar de executii cu sange rece.

Lor li se alatura un pusti luat de pe bancile scolii, naiv, inocent si a carui puritate urmeaza sa fie calcata in picioare... dar in stil hollywoodian.

Sinopsis:

Actiunea filmului are loc in primavara anului 1945, in contextul in care aliatii inainteaza pe scena de lupta europeana. In prim plan este Wardaddy (Brad Pitt), un sergent deja inrait de experienta razboiului, care se afla la comanda unui tanc Sherman supranumit Furia si a unui echipaj format din 5 oameni. Misiunea lor este una mortala. Depasiti numeric si cu munitie insuficienta, Wardaddy si oamenii lui, printre care si un soldat incepator care a ajuns cu forta in acest pluton, au slabe sanse de izbanda in eroicele lor incercari de a da lovitura de gratie trupelor naziste.

In scenele de lupta si in cele strict de armata, filmul este incredibil de bine facut si veridic, surprinde perfect haosul si violenta, nu doar fizica, dar si vizuala a razboiului - parasesti sala cu o urma de sindrom post-traumatic.

De asemenea, este redata perfect atmosfera dintr-un oras cucerit de americani - transformat intr-un vest salbatic, in care soldatii se imbata, mituiesc femeile si asa traumatizate sa faca sex cu ei, folosesc armamentul din dotare pentru a se distra etc.

Pentru cateva momente, uiti ca e vorba despre un film cu lupte de tancuri din Al Doilea Razboi Mondial si ai impresia ca te uiti la un western. 

Din pacate, la intervale constante, filmul are grija sa mai alunece si intr-un cliesu hollywoodian, cu discursuri despre onoare, sacrificiu, dreptate etc.; o scena in care ni se arata ca Brad Pitt s-a dus la sala si ca acest lucru a dat rezultate; sau ca soldatii americani faceau dragoste, nu sex cu femeile din orasele germane pe care le cucereau. Oricum, nu la fel de cliseistic ca patriotismul din Saving Private Ryan.

Brad Pitt - "Best job I ever had!"

Cu rolul din Fury, Brad Pitt ar putea ajunge in cursa pentru un Oscar. Face un rol excelent din primele, pana in ultimele minute. Iti da impresia ca el este tancul, Furia, si ca toti ceilalti membri ai echipajului fac parte din personalitatile sale multiple, iar cand intra in tanc devin din nou unul.

Din acest punct de vedere este relevant si ceea ce spune unul dintre ceilalti actori, Jon Bernthal:

Mi s-a parut ca pe masura ce la filmari se facea mai frig, ploua mai tare, devenea totul mai greu, mai obositor, el era cu atat mai fericit. S-a aruncat in toata treaba asta cu toata inima si asa am facut si noi, restul, pentru ca este o treaba in care am crezut cu totii. In niciun moment Brad nu s-a diferentiat de noi. Nu a existat niciun moment in care el era "Brad Pitt" si noi nu eram. Eram o echipa, iar el era comandantul nostru de tanc, nu un star. Iar acum sunt mandru sa-l pot numi prieten."

Nici pe voi nu o sa va lase rece rolul pe care-l face Brad Pitt, garantam!

Pana acum, Fury este unul dintre cele mai impresionante filme ale anului 2014, nu trebuie sa-l ratati pentru nimic in lume.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje