Divergent - un fel de parodie dupa The Hunger Games

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Divergent este atat de bun in trailer si atat, dar atat de prost in realitate. Pe langa Divergent, Twilight este o capodopera. S-ar putea sa exagerez un pic, dar am avut constant impresia ca ma uit la o parodie dupa The Hunger Games. Chiar ma asteptam ca James Franco si Seth Rogen sa apara in roluri secundare si pasandu-si un joint.

Ca sa intelegeti: un razboi imens a distrus civilizatia asa cum o cunoastem noi acum, iar supravietuitorii s-au organizat intr-o societate impartita in "fratii" sau "bisericute", asa cum se intampla in liceu: sportivii cu sportivii, tocilarii cu tocilarii, ciudatii cu ciudatii si asa mai departe.

Avem Amity (fermierii), Abnegation (un fel de politicieni-filozofi-altruisti), Candor (care spun doar adevarul, lol), Erudite (intelectualii) si Dauntless (soldatii), care de fiecare data cand este pronuntat in film suna ca dumb-ass.

Ca si in Harry Potter, copii din aceasta societate trebuie sa aleaga in ce fratie vor sa mearga mai departe, insa nu inainte de un test cu LSD sau, ma rog, cu un drog similar, care sa le ofere niste viziuni in legatura cu viitorul pe care vor sa-l urmeze.

In aceasta "minunata lume noua" (caci se fura mult din cartea lui Huxley) exista si o "specie" de oameni care se cheama divergenti. Nu detergenti, di-ver-genti. Acestia, din cate am inteles (caci totul este fie foarte ambiguu, fie foarte stupid explicat), sunt spirite versatile ce nu pot fi atat de usor etichetate, lideri innascuti ce au toate calitatiile celorlalte caste. Dar, cum "partidul te vrea ras, roackere", divergentii sunt priviti ca pericole pentru stabilitatea acestei noi societati si sunt vanati.

Tris (Shailene Woodley) este un astfel de specimen, care nu prea stie ce sa faca cu viata ei, asa ca ajunge la dumb-ass, pardon, Dauntless, pentru ca sunt atat de cool, sportivi si tatuati. De fapt, Dauntless sunt prezentati mai mult ca niste pustani pasionati de sporturi extreme, in niciun caz soldati.

De exemplu, ei se deplaseaza prin oras intr-un tren care nu opreste niciodata, coborarea se face prin sarituri parkour. Atunci cand nu sunt in tren ei se deplaseaza tot timpul alergand. Sau, cand sunt deprimati si nu stiu ce sa faca ca sa iasa din aceasta stare, se uita unii la altii cu un zambet complice si striga in cor: "Let's get tattoos!" Fuck, yeah! Sa ne tatuam niste pasarele pe umar!

Antrenamentul predat la "academia" Dauntless, este o gluma proasta, care n-are cum sa nu te faca sa pufnesti in ras. Testele finale presupun din nou niste experimente cu halucinogene puternice si cu aparatura care-ti permite sa vezi ce se afla in mintea unui om dupa ce a consumat acesta halucinogene. Ascultati-l pe Jackie Chan, ca zice bine!

Tris, bineinteles, descopera o conspiratie, insa nu inainte de a se indragostii de complicatul si misteriosul Patru (Theo James). O sa va doara capul cand o sa aflati de ce i se spune 4. Replicile dintre cei doi te umplu de penibil, sunt absolut sub orice critica, sub orice replici de agatat in club, iar povestea de dragoste este atat de siropoasa ca te dor dintii - cola din pahar ti se va parea apa de ploaie.

Totul este enervant de previzibil, efectele speciale lipsesc cu desavarsire (nu-mi dau seama de ce ruleaza la IMAX 2D, cand putea fi scos direct pe DVD), intregul film pare filmat cu un buget foarte mic, intr-o zona industriala dezafectata din Bucuresti. Este pur si simplu groaznic de la inceput pana la sfarsit. Totul este groaznic in Divergent.

S-ar fi potrivit mult mai bine pe micul ecran, sub forma unui serial pentru adolescenti, de genul Vampire Diaries sau o alta telenovela siropoasa si condimentata cu un pic de actiune.

Divergent

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje