Cronica de film: Testoasa Rosie / The Red Turtle - premiat la Cannes 2016

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Castigator al premiului Un Certain Regard - Special Jury Prize la Cannes 2016, Testoasa Rosie/ The Red Turtle / La tortue rouge este un film de animatie de 1 ora si 20 de minute regizat si scris de Michael Dudok de Wit.

Am avut ocazia sa il vedem in cadrul deschiderii festivalului Anim'est in avanpremiera, dar el va fi proiectat si in cadrul Les Films de Cannes a Bucarest sambata, 22 octombrie la Elvira Popescu (bilete aici) de la ora 16:00.

De asemenea, filmul va aparea in cinematografe in decembrie 2016.

Poveste

Un barbat naufragiaza pe o insula pustie. Incearca sa plece, construieste tot felul de instalatii plutitoare din copaci insa de fiecare data constuctia lui este distrusa de o testoasa rosie.

Singurul mod in care se poate elibera este daca omoara testoasa, dar dupa ce reuseste este cuprins de remuscari.

Incercand disperat sa o readuca la viata, ea prinde forma unei femei cu parul rosu.

Cei doi isi construiesc o viata impreuna. Apare si un copil. Restul veti descoperi pe parcurs.

La final apare intrebarea previzibila: Totul a fost o imensa proiectie? Si daca da, cum se face ca proiectia traieste dincolo de viata personajului care a plasmuit-o?

Cum aveam sa aflam si in urma interviului pe care l-am facut cu Julien De Man - background artist & colorist, finalul filmului ramane deschis, la fel si interpretarea metaforei "testoasei rosii."

Ce e spectaculos

Cromatica este remarcabila si iti ramane pe retina mult dupa incheierea filmului. Nuantele de albastru-verde-smalald, pastelurile cerului, schimbarile culorilor marii si modul in care natura evolueaza creeaza un tablou placut si memorabil.

Astfel, backgroundul devine un personaj in sine care se afla de multe ori in contradictie cu trairile interioare ale personajului principal.

Culorile senine si serene pun in lumina angoasele si lupta barbatului in a supravietui pe aceasta insula.

Alte observatii

Desi are 1 ora si 20 de minute pare mai lung pentru ca personajele nu vorbesc.

Coloana sonora este relevanta si vocea devine puntea de legatura dintre film si public.

Filmul nu cucereste prin originalitatea subiectului - ne-a dus cu gandul la Laguna Albastra de cateva ori - ci prin impactul vizual.

Testoasa Rosie te pune pe ganduri, naste intrebari si iti imprima o anumita stare in functie de backgroundul tau emotional. Asta e frumos si versatil totodata: creeaza stari diferite in spectator, in functie de mintea fiecaruia.

De aceea e important sa il vedeti pe un ecran mare, la cinema - e genul de film care iti ofera o experienta memorabila vizuala.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje