Cronica de film: Magic in the moonlight - comedia romantica si cinica a lui Woody Allen

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

"Te nasti, nu comiti nicio crima si esti condamnat la moarte", spune personajul principal, Stanley, inca de la inceputul filmului Magic in the moonlight (Magie in lumina lunii), scris si regizat de Woody Allen.

Povestea de dragoste cinica se petrece intre Stanley (Colin Firth) si Sophie (Emma Stone). Matusa Vanessa si tinutele ei elegante din anii '20 va vor imprima decorul somptuos pe retina, alaturi de playlistul jazzy. Fiecare personaj pare o papusa atent manuita de Woody Allen.

Caci, atunci cand apar in peisaj un magician plin de prejudecati, sceptic, arogant si o clarvazatoare invaluita in mister lucrurile pot scapa de sub control.

Actiunea filmului este plasata in Franta anului 1920, pe Coasta de Azur, si urmareste aventurile lui Stanley/Wei Ling Soo, cel mai apreciat magician al vremii sale, care este chemat sa demaste o tanara fata, Sophie, ce pretinde a fi clarvazatoare. Investigatia ii va aduce numeroase probleme personale si profesionale. Caci, in lumea lui Woody Allen, nimic nu e ceea ce pare.

De la prima lor intalnire, Stanley o catalogheaza pe Sophie ca fiind insignifianta, o sarlatana pe care o poate demasca imediat, minunandu-se de credulitatea familiei gazda. Dar spre marea sa surprindere, Sophie reuseste sa citeasca de multe ori minti si sa faca alte lucruri supranaturale care nu isi gasesc nicio explicatie logica si care-l lasa cu gura cascata.

"El este o persoana inteligenta, cu o minte orientata catre stiintific, o persoana rationala, asa ca vede prostia publicului credul si felul in care acesta este exploatat", a povestit regizorul.

Colin Firth este o extensie vizuala si auditiva a lui Woody Allen. Vorbeste ca el, gesticuleaza asemenator, are ceva din stangacia caracteristica actorului-regizor-scenarist (nu neaparat in aceasta ordine).

Dinamismul dialogului si, implicit atentia noastra, fluctueaza. Incepe sus si sacadat, apoi are o cadere in sentimentalism care este intrerupta de cinismul lui Stanley care creste din nou ritmul.

E un ping-pong continuu, o lupta intre realism si magic, ezoterism si pragmatism, in urma careia castiga, fiecare, pe rand, pentru putin timp. Suficient cat sa nu te plictisesti.

Mi-ai cucerit mintea, vrei sa imi cuceresti si inima? continua povestea dintre Stanley si Sophie.

Woody Allen nu te tine cu sufletul la gura, te poarta prin peisaje superbe care sunt niste personaje, la randul lor. Decorul somptuos, canile rafinate, mobilierul antic, bijuteriile si rochiile te seara te poarta, pe ritm de jazz, intr-o lume pe care o privesti cu placere si admiratie din punct de vedere estetic.

Ca sa va faceti o idee, iata o melodie de pe coloana sonora.

Defaimarea clarvazatorilor sarlatani nu este decat un pretext pentru a pune la indoiala totul: lumea in care traim, Dumnezeu, iubire, bani, orgolii si scopul vietii.

Colin Firth a povestit:

"Nu cred ca am mai jucat vreodata, in vreun film, vreun personaj care sa fie asa de aproape de a fi complet neplacut. Sunt sigur ca publicul isi doreste ca el sa primeasca o prajitura in faţa. Felul in care ii desconsidera pe toţi ceilalţi te face sa vrei sa i se mai taie din aplomb".

Emma Stone/Sophie este naturala si adorabila cu pistruii ei seducatori. Modul in care vorbeste, trupul ei firav, rochiile atent alese contureaza un personaj care ajunge sa iti fie drag.

Matusa Vanessa interpretata de Eileen Atkins face un rol remarcabil. Este o doamna batrana stilata, asortata, "genul care poarta perle", extrem de inteligenta care manipuleaza totul, din umbra. O femeie puternica si rafinata.

Intre Matusa Vanessa si Stanley au loc unele dintre cele mai memorabile dialoguri, mai ales cel din fina, veti vedea de ce.

Mergeti, asadar, la cinema pentru a vedea Magic in the moonlight, ultimul film al lui Woody Allen. Nu este cea mai buna creatie a lui si probabil nu va fi nici cea mai indragita, insa se aliniaza cu succes episoadelor anterioare: Blue Jasmine (care ramane preferatul nostru din ultimii ani), To Rome with Love, Midnight in Paris, You Will Meet a Tall Dark Stranger.

Din suita anterior prezentata, Magic in the moonlight este sora mai mica, iubitoare de jazz, cinica, atee, romantico-pragmatica, cu care te poti relaxa vineri seara, dupa o saptamana incarcata.

In loc de final, va lasam cu Moritat, de pe aceeasi coloana sonora memorabila.

Vezi mai multe poze aici.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje