Cronica de film: Jocurile foamei, Mockyingjay 1 - reality show politic, plictiseala si tineretul PSD

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Aseara am vazut Jocurile foamei: Mockingjay 1 si parca n-am vazut nimic. Aceasta parte este atat de plictisitoare, gri si stearsa, incat nu mi-a venit sa cred ca este vorba despre acelasi film care in trecut a fost de-a dreptul exploziv, extravagant si antrenant.

Drama acestei parti este faptul ca indragostitii Katniss (Jennifer Lawrence) si Peeta (Josh Hutcherson) sunt acum despartiti, sunt plasati in tabere adverse... un fel de Romeo si Julieta sau alte astfel de iubiri imposibile. A, da, si ce a mai ramas din lumea post-apocaliptica este intr-un razboi "mondial" si incearca, cum poate, sa supravietuiasca.  

O foarte mare parte din film, vreo 80%, se intampla intr-un buncar cu aspect de interior de submarin, care nici macar nu-ti da senzatia de claustrofobie, ci doar de plictiseala. Pe durata a mai bine de doua ore, cele doua tabere se tatoneaza prin clipuri de propaganda de genul reality show, in care este exploatata dragostea celor doi tribuni indragostiti, si prin discursuri care se vor smart, dar sunt destul de banale daca le iei la bani marunti.

In aceasta parte a filmului nici nu mai ai impresia ca este vorba de niste jocuri politice, ci parca e mai mult vorba despre strategiile a doua televiziuni rivale.

Apoi, vreo 40% din film e bla bla siropos intre Katniss si fostul iubit al lui Miley Cyrus Gale (Liam Hemsworth), intre care se infiripa ceva si nu prea, sau nici nu mai stiu, ca e totul atat de confuz si Katniss e si ea confuza si Gale e dezamagit de alegerile ei si asa mai departe... Twilight all over again.

In buncar, "echipa de campanie" din spatele lui Katniss face tot felul de strategii. Acestia o calesc un pic aratandu-i cum a distrus Capitolul (puterea centrala si rea) mai multe districte, o arunca un pic intr-o lupta destul de banala, o filmeaza in momentul ei de revolta maxima sau cantand, o impacheteaza in cateva spoturi si o trimit in eter s-o vada rebelii ca sa creasca adrenalina si revolta in ei. 

Si, sarind peste ultimele 15 minute din film, ca sa nu o dam in spoilere, cam asta se intampla.

Mai interesant mi s-a parut ca la cateva scaune in dreapta mea se afla liderul tineretului PSD, Mihai Sturzu, insotit de o demoazela vaporoasa si alti doi indivizi. Ma uitam la el si ma tot intrebam: Oare...

- cu ce tabara se identifica liderul tineretului PSD?
- se gandeste cu mandrie la Gadea cand il vede pe Caesar Flickerman (Stanley Tucci) manipuland discursul lui Peeta?
- se gandeste la Ponta cand presedintele Snow serveste minciuni grosolane populatiei saracite si exploatate?
- cand ii vede pe rebeli cum protesteaza si cum sunt batuti de fortele de ordine isi aminteste cumva de Pungesti?
- ia notite cand vede cum se fabrica clipuri de propaganda mincinoasa?

Cronica de film: Jocurile foamei, Mockyingjay 1 - reality show politic, plictiseala si tineretul PSD
Cine vrea ca Mihai Sturzu sa plece din sala?

Oricum, nu conteaza, pe la jumatatea filmului Mihai Sturzu si prietenii sai au parasit sala.

Probabil li s-a parut si lor plictisitor sau n-au mai suportat sa vada atata propaganda politica si pe marele ecran... le-o fi ajuns si lor cata politica au inghitit in toata campania asta electorala si probabil ca voiau ca se relaxeze la un film cu explozii si gagici, in schimb au dat peste toata incurcatura asta cu manipulare si propaganda, cu rebeli, cu lideri care-si doresc toata puterea, cu exploatarea maselor, cu protectie sociala transformata mai mult in taxa de protectie etc.
2 comentarii

Cronica de film: Jocurile foamei, Mockyingjay 1 - reality show politic, plictiseala si tineretul PSD
MariusM
#1 -

hmm...

"vreo 80%, se intampla intr-un buncar" ... "Apoi, vreo 40% din film e bla bla"..ai vazut 120% din film?

Cronica de film: Jocurile foamei, Mockyingjay 1 - reality show politic, plictiseala si tineretul PSD
dan
#2 -

Comentariu nou

chiar ca a fost ca twilight, aceeasi pendulare a protagonistei intre doi baieti, fiecare cu demonii lui... bla bla-ul se intampla si in buncar :)) se numeste suprapunere :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje