Cronica de film: Boxtroli - o animatie magica si creepy, perfecta pentru Halloween

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cand m-am dus la Boxtroli, recunosc, nu citisem prea multe despre film, stiam doar ca ma duc la o animatie simpatica cu niste monstruleti in cutii. Am parasit sala de-a dreptul fascinat si mult mai impresionat decat dupa vizionarea multor filme hollywoodiene. 

Boxtroli nu este deloc ca animatiile Disney, construit pe clisee sau prea atent sa nu socheze. Dimpotriva, este o animatie - de fapt, un stop motion incredibil - destul de creepy , perfecta pentru aceasta perioada bantuita de Halloween. 

Sinopsis:

Sunt trolii din cutie niste monstri infioratori care traiesc sub strazile din orasul Cheesebridge si ies afara doar pentru a fura exact ce iubesc locuitorii acestuia mai mult, copiii si branzeturile? OuĊ£, un baiat orfan, nu e deloc de aceeasi parere si trebuie sa ia masuri cand un malefic personaj, responsabil cu deratizarea, e gata de orice ca sa ii starpeasca pe troli. Eggs se aventureaza in lumea lor de sub pamant si ajunge sa faca echipa cu o fata dornica de aventura, care il va ajuta sa-si salveze nu doar prietenii, ci si intreg orasul Cheesebridge.

Va spun de pe acum ca nu trebuie sa va feriti de varianta dublata, chiar nu este atat de groazinca, de aceasta data au facut treaba buna, iar adaptarea este ok.

Animatia este plina de metafore si ironii la adresa felului in care functioneaza societatea in care traim. De exemplu, comunitatiile marginalizate sunt demonizate si discriminate pe nedrept, insa, atunci cand ajungi sa le cunosti de aproape, iti dai seama ca lucrurile stau chiar pe dos. Conducatorii sunt mai interesati de putere (in cazul nostru, branza), decat de binele supusilor, iar exemplele pot continua.

Bineinteles, totul nu este chiar atat de serios, desi de multe ori situatiile sunt destul de dure si agresive. Oricum, povestea este presarata cu multa ironie si umor, pentru a compensa.

Animatia nu are aspectul de desen animat, pentru ca in realizarea Boxtrolilor nu s-a desenat nimic. Toate personajele sunt niste papusi, pe care animatorii le fac sa se miste cu multa minutiozitate - uneori pentru o singura scena, de cateva secunde, se poate lucra si o zi intreaga sau chiar o saptamana. 

Intreaga poveste este pe alocuri emotionanta, sentimentala, si va garantam ca nu trebuie sa ai o varsta de 10 ani ca sa te prinda filmul si sa-ti doresti sa te bagi intr-o cutie pentru a te integra printre Boxtroli. Merge si 20 - 30 de ani.

Daca vreti niste exemple similare cu Boxtrolii, de dragul comparatiei, Coraline si Paranorman sunt facute de aceeasi regizori Anthony Stacchi si Graham Annable.

Il recomandam cu cea mai mare cladura, atat pentru copii, dar mai ales pentru parinti si oameni mari.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje