Cea mai scurta cronica a celui mai lung film despre somn la care am adormit - Cemetery of splendor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

- Vrei sa plecam?
- De ce, te-ai plictisit? Lasa, hai, dormi la loc.

Cemetery of splendor - filmul despre somn la care toată lumea a atipit. Macar o data.

L-am vazut aseara in cadrul Les Films de Cannes a Bucarest.

Probabil asa ar trebui sa sune cea mai scurta cronica din lume. Ne simtim datori, insa, de ceva extra-detalii, mai ales ca tipa care a introdus filmul in sala de cinema a spus ca este cel mai bun film pe care l-a vazut ea la Cannes. Inca ne intrebam daca era sau nu ironica.

Bineinteles in cercurile super elevate, e bine sa zici: Da, un film extraordinar, inca ma bantuie. Dar, serios, nu stim ce pregatire culturalo-cinefila ar fi trebuit sa avem ca sa nu adormim.

Sa-ncepem cu inceputul. Sinopsisul suna excelent: 

Mai multi soldati cuprinsi de o misterioasa boala a somnului sunt transferati intr-un spital improvizat intr-o scoala abandonata. Jenjira se ofera sa aiba grija de Itt, un soldat frumos pe care nimeni nu-l viziteaza. in acelasi timp, se imprieteneste cu Keng, o tanara medium care-si foloseste puterile pentru a-i ajuta pe cei apropiati sa comunice cu barbatii adormiti.
 Intr-o zi, Jenjira gaseste jurnalul intim al lui Itt, acoperit de mazgalituri stranii.

Exista oare vreo legatura intre sindromul enigmatic care-i afecteaza pe soldati si sit-ul antic care se intinde sub scoala? Magie, vindecare, romantism si vise se amesteca pe drumul fragil al Jenjirei catre o constiinta profunda a ei insisi si a lumii care o inconjoara.

Regizat de: Apichatpong WEERASETHAKUL
Tara: TAILANDA, MAREA BRITANIE, GERMANIA, FRANȚA, MALAEZIA
Anul: 2015
Durata: 122 minute

Dupa prima ora, aveam senzatia ca suntem in sala de cinema de 2 ore. Cadre lungi cu soldati care dorm, cu lumini care se schimba de la rosu catre portocaliu, verde, turcoaz, albastru si inapoi la rosu-rozaliu (MINUTE INTREGI).


Soldatii care...dorm - sursa

Un thailandez care face caca in padure si e filmat pana termina, personajul principal feminin care povesteste cu mandrie ca a pus mana pe multe penisuri pana in prezent, discutii suprarealiste: "Si in vis simt mirosul florilor", o hartiuta de pe jos pe care scrie "Oamenii geniali sunt si disciplinati". Numa' semne si simboluri.

Nu am inteles nimic. Nu stiu persoana cu care sa fi vorbit care sa nu fi adormit macar o data, in afara de un amic regizor despre care am inteles ca isi dadea palme periodic. Inca nu stim daca se chinuia sa nu adoarma sau nu mai suporta ce vedea pe marele ecran.

In rest, peisaje frumoase, statice, un lac, o padure - stiti voi, ca nu degeaba scrie-acolo in program Thailanda, Marea Britanie, Germania, Franta, Malaezia.

Cea care a introdus filmul ne-a zis inainte de proiectie ca e un film care "te lucreaza". Cred ca se referea la treaba cu somnul. Nu am mai dormit demult atat de bine, mai ales la un film despre...somn.

Atat de la fata locului, daca tot ati ajuns aici poate aruncati un ochi pe super interviul cu Gaspar Noe, care-i fix la polul opus - n-ai cum sa adormi cu el, nici dupa 2 nopti nedormite.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje