American Sniper - cel mai prost si ipocrit film nominalizat la Oscar
Seth Rogen spunea despre American Sniper ca ii aduce aminte de un film de propaganda nazista (cel din al treilea act din Inglorious Basterds, care este tot despre un lunetist). Pacat ca apoi a tinut sa se scuze si sa spuna ca, de fapt, a spus altceva etc etc.
Dupa ce am vazut filmul lui Clin Eastwood, exact cu aceasta impresie am si ramas... o propaganda foarte proasta, nu neaparat nazista, dar nici foarte departe de aceasta.
Practic, American Sniper este un western cu cowboy care omoara "savages" (caci asa ii numesc pe irakieni, indiferent daca este vorba de teroristi sau de civili nevinovati) si care acum mai au si drone si alte arme inteligente in loc de paturile cu pojar.
Felul in care filmul prezinta razboiul din Irak, foarte simplist, in linii albe si negre, este de-a dreptul insultator pentru inteligenta spectatorilor, in general, dar si pentru americani, in particular.
Glorificarea soldatilor americani este una extrem de fortata, incercand din rasputeri sa motiveze victimele din randul civililor, femei si copii.
Degeaba repeta la nesfarsit personajele din film ca Chris Kyle (Bradley Cooper) este un erou, The Legend, pur si simplu, n-ai cum sa stergi imaginea aceea in care Chris impusca cu sange rece un copil de nici 7 ani...
Bineinteles, filmul nu prezinta si atacurile dronelor americane in care au murit sute de copii nevinovati (de exemplu, 41 de teroristi au fost in tinta dronelor care pentru a-si atinge scopul au facut 1147 de victime).
Multi o sa spuna ca e nevoie de personaje de genul Chris Kyle pentru a lupta impotriva unor abominatii precum ISIS.
Dar cum poti lupta cu adevarat impotriva acestor lucruri cand liderii unor tari precum Marea Britaniei sau America au deplans moartea regelui Arabiei Saudite, al carui regim decapiteaza in strada mai mult oameni decat ISIS, in care femeile nu au voie sa conduca si sunt considerate niste obiecte, in care nu exista libertate de exprimare, iar ateii sunt considerati teroristi?
De multe ori filmul ne prezinta o varianta sensibila si romantica a lui Chris, nu pe aceea din memoriile sale, in care, printre altele, scria:
I couldn’t give a flying fuck about the Iraqis."
sau...
If you see anyone from about 16 to 65 and they’re male, shoot ’em. Kill every male you see. That wasn’t the official language, but that was the idea."
Dar sa vorbim un pic si de calitatea filmului. American Sniper este mic copil pe langa Fury, in redarea scenelor de lupta.
De asemenea, Bradley Cooper face un rol extrem de banal, sters si in care nu straluceste deloc. Nominalizarea lui Bradley Cooper la Oscar este o bazaconie greu de inteles.
Pentru a da doar un exemplu, este de-a dreptul penibil in scena cu copilul de plastic in brate, jenant chiar. Ar fi o rusine sa si castige, dar chiar nu credem ca o sa se mearga intr-atat de departe.
Clint Eastwood nu reuseste decat sa ia o poveste interesanta si sa o treaca printr-o serie de clisee si un patriotism de prost gust pentru a face un foarte lung clip de recrutare in armata americana. Toti actorii joaca slab, nu exista nici macar unul care sa se remarce.
De exemplu, de multe ori mi s-a parut ca Bradley Cooper il joaca pe Channing Tatum intr-un film de actiune. Un Tom Hardy ar fi intrat mult mai natural in acest rol, mai ales daca l-ati vazut in excelentul The Drop.
Un alt lucru deranjant este faptul ca stim cu totii ce o sa ni se puna in farfurie de cum intram in sala de cinema.
Filmul nu surprinde cu nimic si este extrem de repetitiv in intentia de a ne prezenta cat de grea, periculoasa si traumatizanta e viata de soldat american, care intra in casele acelor "savages" le baga un pumn in gura inainte de a intelege daca sunt sau nu vinovat, pun catuse copiilor de 7 ani, matura cu femeile speriate prin camere si apoi se caca pe ei de frica cand dau de un lunetist din tabara adversa.
De fapt, daca ar fi sa facem o comparatie, cel mai bun lunetist din aceasta poveste nu e Chris Kyle, ci "sirianul olimpic" atat de temut si de letal fara sa aiba suportul tehnologiei folosita de trupele americane.
Ca incheiere, cei de la The Guardian ii fac un portret minunat lunetistului american:
Kyle a fost un american din clasa muncitoare, care-si pierdea directia in viata atunci cand a vazut cum oameni cu care se identifica erau omorati pe un alt continent (filmul ne prezinta ca a fost radicalizat de atentatele teroriste de la ambasadele americane din Kenya si Tanzania in 1998) asa ca intra in armata si se duce sa omoare la randul sau, din razbunare, cat de multi poate. Va suna familiar? "Nu privesc lumea in nuante de gri, daca ar fi sa fac o lista cu prioritatile mele, acestea ar fi Dumnezeu, tara si familia." Era la fel de mult un jihadist in uniforma, precum inamicul sau, Mustafa.
De fapt, filmul reuseste de o maniera categorica sa puna o pereche de ochelari de cal spectatorilor si sa-i faca sa priveasca versiunea narcisista si glorificata a americanilor plecati sa invadeze alte tari.
Conteaza cumva pentru spectator ca americanii au invadat Irakul pe motiv ca ascundea arme de distrugere in masa, pe care nu le-au gasit nici pana acum? Nu...
Comentariu nou
De acord 100% cu tot ce zici tu, e o porcarie de propaganda de toata jena, insa sa nu uitam ca de fapt filmul este doar o ecranizare a unei carti, care e defapt o autobiografie. Te-ai fi asteptat ca Eastwood sa rescrie scenariul si eventual firul narativ al vietii aluia? :-) Sa fim seriosi...
Bine ca l-am vazut deja ca altfel te si credeam :)
Filmul este facut sa mai aduca la realitate acei hippies care cred ca daca doar stau si se gandesc la cum poate fi lumea mai buna chiar se schimba ceva. Evident, nu a reusit cu toti.
A face bine implica A FACE ceva, si daca tu nu intervii cand cineva face genocid esti la fel de vinovat ca ala care il face.
Degeaba te crezi cel mai cu principii om din lume. Degeaba speri la situatii ideale. Du-te si tu pe campul de lupta, incearca sa opresti un singur criminal macar si dupa aia vorbim de principii.
Nu este un film in alb si negru, toata lumea simte conflictul atunci cand lunetistul trebuie sa omoare primul copil, si apoi al doilea copil - de care multa lume uita sa mentioneze, probabil fiindca nu se mai potriveste cu portretul de "criminal".
E un film foarte bun si Bradley Cooper face un rol bun. Ce prostie sa te iei de bebelusul de plastic. Cred ca am pierdut numarul la cate filme folosesc acest fel de props.
@Ela
e chiar naiv sa gandesti asa. ca americanii au invadat Irak-ul ca sa opreasca un genocid si nu din alte interese... cat de naivi da fii? pe bune...
si e chiar stupid sa argumentezi ceva prin a spune du-te tu pe campul de lupta... da mai du-te tu in papuris...
putin lipseste sa-l omoare si pe al doilea copil, sa fim seriosi, iar scena este chiar pentru prosti, o punere in oglinda la care prostii sa exclame "vezi, ma, nu e atat de rau asta.. nu a omorat copilul"
chiar e un film foarte prost... iar nominalizarea la oscar este pe cat se poate de penibila
Comentariu nou
Dragos - nu e vorba ca aveam alte asteptari de la Eastwood, ci de la un film nominalizat la Oscar
Ela - "it's, like, your opinion, man", dar lipsita de argumente :) ce pot spune, decat ca exista multi ca tine, care gandesc asa... nu degeaba SUA e cea mai grozava tara din lume! nu? :)
dar scena cu copilul de plastic e chiar penibila... da, normal ca in multe filme se folosesc copii de plastic, dar nu in modul deranjant si nu atat de vizibil... sau daca se intampla, nu nominalizezi filmul la Oscar, ca premiile astea nu se dau din patriotism... sau ma insel eu? :)
@Gruia: o intrebare
ce ar fi trebuit sa faca Chris Kyle in momentul in care copilul se indreapta cu bomba in mana spre detasamentul american?
Nicio treaba.
Din tot ce ai scris mai sus, ai avut dreptate intr-o singura privinta: Tom Hardy joaca foarte bine in The Drop, si asta nici n-are legatura cu cronica.
In rest, ti-ai pornit pledoaria cu ceva ce a spus Seth Rogen, care face orice altceva, numai actorie nu. Daca a ajuns Seth Rogen sa aiba o parere despre un film regizat de Clint Eastwood, e clar...
Imi pare rau pentru cei care n-au vazut filmul, si care vor fi influentati de "cronica" ta.
Filmul e facut exact in nota in care sunt toate filmele lui Clint Eastwood. Si sa spui ca toata lumea joaca prost, e o ineptie totala.
Comentariu nou
Lasand la o parte exagerarea articolului, toate sau aproape toate filmele de razboi sunt propagandistice. Faptul ca are nominalizari la Oscar este din cauza combinatiei dintre calitatea scazuta a filmelor si lipsa ideilor noi din industrie.
Comentariu nou
dragosh_r0ck - nu e vorba despre ce ar fi trebuit sa faca Chris Kyle cand copilul ala se indrepta cu o bomba spre un tanc, ci felul in care e prezentat totul. e cam nasol sa te uiti la un film in care se justifica omorarea unor copii de nici 7 ani, chiar si cand acestia au grenade. e si mai nasol ca cel care omoara copii sa fie prezentat in film ca un erou.
o sa ajungem in curand sa vedem filme nominalizate la Oscar care scuza si mortile a peste 160 de copii nevinovati...
un exemplu: "On September 8 2010, the CIA’s Reaper drones paid a visit. Hellfire missiles tore into the compound killing six alleged militants. One of the Hellfires missed its target, and Din Mohammad’s house was hit. He survived. But his son, his two daughters and his nephew all died."
poate ca e o intrebare stupida, dar daca era familia ta in casa, nu cumva ai fi alergat si tu cu o grenada spre un tanc american?
@Gruia
cred ca te-ai aprins cam tare :) si te-ai dus cu raspunsul in alta directie decat cea la care ma gandeam eu si anume situatia in sine, nu cum este prezentata. nu are nici o legatura cu mine sau cu ce as fi facut eu (da, este o intrebare stupida rau) sau ca filmul este nominalizat la Oscar
Jessep: You ever served in an infantry unit son?
Kaffee: No Sir.
Jessep: You ever served in a forward area unit?
Kaffee: No Sir.
Jessep: You ever put your life in another mans hands, and in return, asked him to put his life in yours?
Kaffee: No Sir.
Jessep: We follow orders, we follow orders or people die, it’s that simple. Are we clear?
Kaffee: Yes, Sir.
Jessep: Are we clear!
Kaffee: Crystal.
misiunea lui CK este foarte clar spusa in film si anume de a proteja trupele de la sol cu orice pret. eu consider ca de asta americanii il numesc erou si nu pentru ca a omorat copii mici. adu-ti aminte de scena cu al doilea copil - ezita foarte mult pentru ca nu vrea sa omoare un copil, se roaga continuu ca acel copil sa nu ridice lansatorul...
Comentariu nou
dragosh_r0ck - ah, stai linistit ca n-am facut combustie umana spontana :) pe mine nu ma intereseaza neaparat situatia in sine, ci felul in care este ea prezentata, glorificata, scuzata si romantata in film...
Comentariu nou
dragosh_r0ck - Jarhead ar fi mai potrivit pentru citate care sa arate cat de stupida e armata americana, dar si armata in general ;)
Comentariu nou
inca ceva si gata, promit :) doua lecturi (si eu le-am citit abia acum) pentru dragosh_r0ck si cine mai are rabdare:
The ugly truth about “American Sniper”
'American Sniper' Is Almost Too Dumb to Criticize
Comentariu nou
pe de alta parte, ca fim corecti:
"The biggest antiwar statement any film" can make is to show "the fact of what [war] does to the family and the people who have to go back into civilian life like Chris Kyle did"
Clint Eastwood on 'American Sniper's' "Biggest Antiwar Statement"
Tatae are 84 de ani, btw :-)
Comentariu nou
da, insa din punctul asta de vedere American Sniper este extrem de subtire :) si ma gandesc la Nascut pe 4 iulie - 18 nominalizari, 17 premii castigate
Comentariu nou
da, dragosh_r0ck are dreptate, este extrem de subtire la capitolul de care zici tu, dragos. mai citeste o data cele doua articole pe care le-am pus, ca vbesc foarte bine si despre acest aspect.
Comentariu nou
si inainte sa tot vbim de drama soldatilor americani, poate ne uitam si la dramele pe care le provoaca armata americana in tarile pe care le "salveaza"... uite o chestie recenta: US Drone Kills Sixth Grade Boy in Yemen, says Human Rights Group