Vorbitor, povesti de dragoste din inchisoare - cronica film

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Maestrul Caragiale ar fi tare mandru de documentarul "Vorbitor", o comedie potentata in urma unor tragedii reale, umor in cel mai natural mod posibil iscat in urma unor drame. Aceasta tragicomedie starneste rasete cum probabil putine documentare o fac, aspecte hilare care sunt cu atat mai inedite cu cat cei pe post de comedianti habar nu au ca ofera un mic show de stand-up comedy.

"Vorbitor" este creatia recenta a regizorilor romani Radu Muntean si Alexandru Baciu, un documentar despre povestile de dragoste care se leaga dupa gratii, iubiri, intrigi si amorezari in inchisoare care sunt mai spectaculoase decat romanele cu printese si cavaleri tocmai pentru ca se petrec in penitenciar.Realizatorii si-au plimbat camerele si carnetele cu intrebari si curiozitati prin mai multe inchisori din tara pentru a afla cum au reusit detinutii sa inchege relatii si cum se descurca in noua viata de cuplu. Rezultatul este savuros, istorioare de dragoste fara fond de ten si lasate exact in forma bruta: defectuoase, nascatoare de infidelitati, murdare, pure sau nascute din lucruri comune cum ar fi crima.

Pe langa aspectele vizibil amuzante din documentar, "Vorbitor" are un substrat mult mai profund si mai emotionant prin incercarea de a prezenta spectatorilor latura umana a unor oameni clasificati criminali sau hoti. In aceasta lumina a umanismului se arunca si povesti de dragoste al caror sens este indus, dar nici pe departe explicat.Da, poate ca multi sceptici nu cred ca oamenii isi pot spune "te iubesc" fara sa se cunoasca, fara sa se fi vazut sau atins pret de o secunda. Dar, in penitenciar, scrisorile cu inimi cat 2 paturi de mari sau truisme de genul "esti viata mea" sau "esti totul pentru mine" pot fi solutia salvatoare pentru a simti ca inca esti un om si pentru a simti ca lucrurile au o farama de sens si dupa barele de fier.

Nonsalanta discutiilor despre faptele comise (de exemplu, cazul femeii care si-a omorat mama cu batul pe care se fac cozonacii secuiesti) poate fi brutala pentru privitor si iti ridica multe semne de intrebare. Dar, apoi, auzi aceeasi persoana citind dintr-o scrisoare fraze de iubire si parca dramatismul faptei incepe sa scada."Vorbitor" ofera si informatii in exclusivitate pentru oamenii de afara legate de trucurile pe care detinutii le pun la cale pentru a ajunge macar putin in instanta alaturi de persoana iubita, dar si multe alte picanterii pe care nici ca am avea de unde sa le stim. 

Documentarul Vorbitor e cu adevarat valoros din punct de vedere al informatiei, cu adevarat comic din prisma povestilor rostite cu o naturalete aproape infantila, dramatic din punctul de vedere al cazurilor de pe sticla si inca o data valoros ca si productie. Noi va recomandam sa le acordati o sansa personajelor si sa lasati actorii sa va socheze si sa va amuze cu povestile de dragoste din 9 penitenciare din tara. 

Vorbitor are premiera pe 15 decembrie, pe HBO, la ora 20:00. Nu-l ratati, atat va mai spunem!Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje