Turistul (The Tourist)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Turistul

La o prima si superficiala privire Turistul pare sa aiba toate ingredientele pentru un film bun si toate motivele din lume pentru a da banii pe bilet: doi actori de calibru in rolurile principale (Angelina Jolie si Johnny Depp), un regizor apreciat (Florian Henckel von Donnersmarck), un scenarist care ne-a dat The Usual Suspects si, nu in ultimul rand, locatiile superbe in care a fost filmat (Paris si Venetia). Cu toate acestea, filmul este unul caldut/slabut, cu o poveste deloc ancorata in realitate, si care se sprijina doar in celebritatea lui Depp si Jolie, pe chimia dintre cei doi (si ea destul de defectuoasa) si pe peisajele superbe din Venetia si Paris.

Turistul este un film de vacanta, nu neaparat pentru spectatori, cat pentru cei implicati in film, pentru ca pare un proiect facut in timpul liber, for fun. Dar, chiar daca filmul are o tona de hibe, daca lasati la o parte toate prejudecatile si spiritul critic la usa multiplexului, va veti putea bucura de el.

Pe degetele de la mana:

1. Jolie este superba, ca intotdeauna, dar joaca atat de arogant si slab, incat devine de multe ori insuportabila. Pare de neatins, bigger than life, iar exagerarea este la ordinea zilei, in cazul ei. Pare mai mult la o prezentare de moda, la defilare, decat intr-un film.

2. Nici Depp nu intra foarte bine in pielea profesorului de matematica, geek, timid, dezorientat etc., dar cu toate acestea, jocul sau este cel care da cea mai multa culoare filmului.

3. Chimia dintre Jolie si Depp este fortata. Cei doi pur si simplu nu se potrivesc de nicio culoare. Iar acest lucru se vede inca de pe afis, celor doi nu le sta deloc bine in aceeasi poza. Dialogurile dintre ei (mai ales cele din tren) sunt de multe ori savuroase, dar nu neaparat din cauza unei chimii, ci pentru ca cei doi stiu sa joace, luati separat. 
 
4. Scenariul este foarte slab, ca pentru un film pentru copii. In a nutshell: servicile secrete britanice se tin dupa coada misterioasei Elise (Jolie), pentru a-l prinde pe si mai misteriosul Alexander Pearce care a furat miliarde de la un mafiot; Elise primeste tot felul de indicatii de la Pearce, printre care si sa se urce in tren spre Venetia si sa agate un strain care seamana cu el, pentru a deruta serviciile secrete; strainul agatat este Frank Tupelo (Depp), prof de mate, care fumeaza tigara electronica si citeste romane politiste de duzina; intre cei doi se infiripa o idila, iar Frank este dispus sa riste totul pentru Elise, sa se puna intre ea si rusnaci inarmati, sa fuga in pijamale pe acoperisurile din Venetia, sa fie arestat de serviciile secrete etc. Iar happy end-ul este previzibil ca faptul ca si maine e o zi.   
 
5. Imaginile din Venetia sunt eye candy si, asa cum spuneam, salveaza o mare parte din film. Fara locatiile in care Turistul a fost filmat si fara cei doi actori ale caror nume dau filmului un aer de must see, e clar ca totul ar fi fost un esec de categorie B.

Acestea fiind enumerate, daca nu sunteti prea pretentiosi, daca nu aveti un spirit critic acid sau prea intepator, si puteti trece peste o poveste trasa de par pentru a vedea partea fun a lucrurilor, atunci Turistul merita banii de bilet. Daca nu, luati DVD-ul cu The Merchant of Venice, pentru o altfel de Venetie si pentru un film bun, cap-coada.  1 comentariu

Turistul (The Tourist)
miki
#1 -

film

mda nici mie nu mi se pare ca se potrivesc...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje