The Woman in Black - cronica film
Cand Daniel Radcliffe ne-a invitat sa ii vedem primul rol matur de la finalizarea deceniului "harrypoterian", samanta de curiozitate a incoltit imediat. Desi am fost de la inceput avertizati ca va fi un film cat se poate de infricosator, nu ne-am temut de o experienta horror. The Woman in Black te cam face sa tresari, iar daca dai dovada de o sensibilitate acuta, s-ar putea sa iti doresti sa iti ascunzi privirea in mare parte a filmului.
Personajul lui Daniel (Arthur Kipps) este un tanar vaduv avocat care ajunge intr-un satuc englez pentru a rezolva problema mostenirii decedatei Alice Dabrow.
Acolo, insa, intr-o atmosfera mohorata, uneori incetosata, alteori ploioasa au loc tot felul de fenomene ciudate numite de o parte dintre personaje ca simple superstitii ce isi gasesc treptat explicatia in momentul in care Arthur petrece o noapte in casa lui Alice. Fantoma defunctei vrea sa se razbune pe toti cei ce locuiesc in comunitate, iar copiii sunt o tinta importanta. Razbunarea ei este crunta, iar Arthur trebuie sa afle cum o poate opri.
El are la dispozitie felicitari, tot felul de desene infantile, marturii de care se poate folosi pentru a pune cap la cap povestea lui Alice si a razbunarii ei. Fiecare mica descoperire completeaza viata chinuita a celei ce acum bantuie casa.
The Woman in Black, un film bazat pe romanul fictional al lui Susan Hill publicat in 1983, mizeaza mult pe imprevizibil. Printre sunete in surdina, pasi muti, un balansoar care se misca la interventia unui spirit sau chiar intr-o tacere apasatoare isi fac loc tipetele, zgomotele puternice menite sa te "resusciteze", sa iti incordeze muschii pentru ca nu vei sti cand se va mai auzi un sunet incomod. Cand nu ai note muzicale disturbatoare, sigur ai imaginea fantomei, la fel de neplacuta, gata oricand sa isi faca aparitia.
Daniel nu ne-a impresionat, scenariul nu i-a permis sa ne ofere o interpretare complexa. Adevarata substanta a filmului sta in sunete, in aparitii ciudate si in copiii pe care ii vedem in ipostaze dure. Pana la urma, Radcliffe si-a pastrat putin din aerul de mic vrajitor, tot in cautarea misterelor, tot in lupta cu fiinte care se hranesc cu rau.
Finalul, insa, merita un plus pentru ca nu s-a lasat a fi previzibil decat intr-o mica masura. Speram, insa, sa fim impresionati de Daniel, poate cu viitorul sau rol, cel al poetului Allen Ginsberg. De cealalta parte, englezii, insa, au fost extrem de entuziasmati de horror-ul lui Radcliffe, aducand incasari record in box-office-ul britanic de peste 14 milioane de lire in doar trei saptamani.
In ansamblu, The Woman in Black ne arata ce se intampla atunci cand deschidem usa nalucilor si ne provoaca sa rezistam pe muzica in crescendo la fenomene stranii. Daca sunteti amatori ai filmelor horror, ai paranormalului si puteti sa rezitati cu stoicism, spre deosebire de o parte dintre noi, la genul acesta de filme de groaza care te "bruscheaza", noi am spune ca merita sa ii dati o sansa.
Vedeti unde ruleaza aici si asteptam sa ne spuneti ce impresie v-a lasat femeia in negru.
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.