The Rum Diary - cronica de film

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
The Rum Diary
The Rum Diary, ecranizarea dupa primul roman scris de Hunter S. Thompson, a ajuns in sfarsit pe marele ecran. Chiar daca a fost scris prin anii '60, romanul n-a vazut "lumina" tiparului decat pe la sfarsitul anilor '90, dupa ce manuscrisul a fost descoperit de Johnny Depp intr-o lada din subsolul casei lui Thompson. Dar asta-i alta poveste. 

In anii '60, Thompson inca nu-si gasise "vocea" gonzo, era inca in deriva, prins intre jurnalism si obsesia sa de a deveni un scriitor la fel de bun ca Fitzgerald - asa ca, o comparatie cu Fear and Loathing in Las Vegas nu-si prea are locul. Multi s-au plans ca The Rum Diary (Jurnalul unui iubitor de rom - titlu tradus cum nu se poate mai prost in limba romana) nu are acea nebunie halucinanta din FLLV, dar nici nu s-a dorit acest lucru, avand in vedere ca cele doua sunt ecranizari ale unor carti atat de diferite, incat ai putea spune ca sunt scrise de autori diferiti.

In orice caz, filmul a fost atent lucrat de cei doi prieteni ai lui Thompson: Johnny Depp (in rolul lui Paul Kemp, un alter ego al lui Hunter) si Bruce Robinson (regizorul filmului). Si, daca Johnny Depp se simte excelent in pielea lui Hunter si il joaca foarte bine, Robinson dezamageste un pic la capitolul regie.

The Rum Diary este in primul rand un film care va pica bine celor care sunt fie pasionati de jurnalism, fie fani HST. Pe ceilalti, e posibil sa-i plictiseasca un pic si sa nu le ofere o prea mare satisfactie. Filmul este in mare parte autobiografic, bazat pe viata lui Thompson din anii '60, si spune povestea unui jurnalist ce ajunge in Puerto Rico pentru un job la un ziar in limba engleza.

Aici, el trebuie sa invete cum sa inoate intr-o mare de rom alaturi de colegii sai alcoolici, cum sa fenteze rechinii imobiliari care-i dau tarcoale, cum sa-si tolereze editorul incompetent, dar, mai ales, cum sa-i reziste unei frumuseti pe nume Chenault (jucata de superba Amber Heard). In aceste ape, Kemp descopera Visul American (o tema care l-a obsedat pe Thompson de-a lungul vietii), o afacere in care nu toti sunt invitati si care prospera din mizeria altora. Imaginile contrastante dintre bogatia si luxul in care traieste Sanderson (Aaron Eckhart), cel care incearca sa-l corupa pe Kemp, si saracia si mizeria de pe strazile din Puerto Rico, sunt foarte dese.

Dupa mai multe aventuri alimentate cu mult rom, Kemp se trezeste presat intre constiinta sa de jurnalist si posibilitatea de a face parte din Visul American. Si cu o mahmureala pe masura. Abia spre sfarsit, filmul incepe sa devina mai alert, iar personajele sa se mai trezeasca din mahmureala si sa inceapa sa miste lucrurile, sa-si doreasca sa rastoarne ierarhiile si sa-i expuna pe cei corupti. Astfel, totul se termina lasandu-te cu dorinta de a vrea mai mult, iar sfarsitul este ca un Va Urma, pentru ca Robinson nu reuseste sa dozeze foarte bine tensiunea.

Jocul foarte bun al lui Johnny Depp este sustinut de Michael Rispoli, care-l interpreteaza pe fotograful Sala, aliatul lui Kemp in toata povestea, dar si de Giovanni Ribisi, ciudatul Moburg, jurnalist si el. Cei doi, luati impreuna, formeaza un fel de Dr. Gonzo, partenerul lui Raul Duke (Johnny Depp) din Fear and Loathing - pentru cei care-si doreau de la The Rum Diary un Fear and Loathing Reloaded.

Asa cum spuneam, pe fanii lui Hunter S. Thompson, filmul nu-i va dezamagi, oferindu-le mult dorita ecranizare a romanului pre-gonzo, dar si unul dintre cele mai bune roluri pe care Depp le-a facut in ultimii ani.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje