The Ides of March - cronica film

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Doua lucruri ne-au facut sa asteptam cu o oarecare nerabdare The Ides of March: un scenariu si o regie marca George Clooney si combinatia Clooney, Ryan Gosling in distributie. Filmul nu aduce nimic nou in randul genului de pelicule cu subiect politic, insa putem sa apreciem Ziua Tradatorilor pentru interpretarile de calitate ale actorilor.

Cu un titlu semnificativ, suntem invitati sa vedem ce se ascunde in spatele campaniei unui candidat democrat la presedintie. Guvernatorul Mike Morris are o intreaga echipa in spate care incearca sa ii asigure victoria.In fruntea ei de afla managerul de campanie si specialist in comunicare, tanarul Stephen Meyers, preocupat sa castige sustinerea in statul Ohio in fata contracandidatului lui Morris, Senatorul Ted Pullman (Michael Mantell). Campania in Ohio va fi pentru Stephen un proces de initiere in lumea comploturilor, in zona jocurilor murdare unde fiecare cuvant, fiecare miscare te poate costa viata.

Pana unde mergi pentru victorie? Cum planifici lucrurile atunci cand cel pentru care gandesti la milimetru o strategie se abate de la normele pe care ar trebui sa le respecte? Ce informatii dai in presa? Stephen isi descopera noi limite sau mai bine spus o noua absenta a limitelor, iar Ryan Gosling reuseste sa puncteze fiecare traire intensa a personajului sau cu o interpretare admirabila. Cat despre Clooney, nu putem decat sa ii apreciem eforturile creative depuse pe multiple fronturi, actoricesti si regizorale.

    
sursa foto: hmultiplex.ro

Atmosfera e mereu apasatoare, ajungi "inchis" pe parcursul filmului in tot felul de spatii, fie ca este biroul lui Stephen in care circula marile secrete care ar putea afecta campania lui Morris, fie ca este masina guvernatorului in care au loc discutii ce schimba intregul destin al celor ce il inconjoara. Nu exista loc pentru optimism, pentru speranta, pentru ca, asa cum insusi Clooney marturisea, el si-a dorit sa evidentieza dominatia cinismului in universul politicii.

The Ides of March este un spectacol al santajelor, al nepotismului, al promisiunilor ilegale si imorale, al ideilor ascunse, iar dialogurile (uneori chiar si tacerea) mentin starea de tensiune, mai ales in mijlocul negocierilor pentru "cumpararea" sustinerii politice. Cele mai captivante raman, insa, schimburile istete de replici dintre Stephen si Mike, schimburi care nu se sfiesc sa apeleze si la un oarecare umor.Ca o sinteza, nu o sa mintim spunand ca The Ides of March ne-a dat pe spate, insa el ramane un film bun, cu un regizor care stie ce cadre si "jocuri" de camera sa ceara pentru a da nastere unei drame pe care noi am spune ca ar merita sa nu o evitati. Da, stim deja cat de necurata este politica, insa filmul lui Clooney nu se opreste doar la un astfel de mesaj, ci arata, pana la urma, o lectie de supravietuire. Personajul lui Ryan invata in cele mai dure conditii cum sa actioneze pentru a nu fi "devorat" in mijlocul unei campanii, chiar si atunci cand o pseudo-iubire precum Molly, interpretata de Evan Rachel Wood, intervine.

In cazul in care vi se face pofta de conspiratii sau de perechea George Clooney/Ryan Gosling, va dam cateva puncte de reper aici pentru un film care a primit patru nominalizari la Globurile de Aur 2012.1 comentariu

The Ides of March - cronica film
Despre filme...
#1 -

The Ides of March

Nepotism? Nu prea cred ca este vorba de nepotism in filmul asta.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje