The Eagle (Acvila legiunii a IX-a)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
The Eagle este un film istoric care ne prezinta povestea unui tanar centurion roman in Britania. Insa ceea ce se dorea a fi o poveste despre onoare, incredere si razboi s-a transformat intr-o pelicula destul de plictisitoare.

Actiunea are loc in anul 140 I.Hr., la 20 de ani de la disparitia misterioasa a Legiunii a IX-a si a emblemei acesteia, acvila, in muntii Scotiei. Tanarul centurion Marcus Aquila (Channing Tatum) vine in Britania pentru a restabili reputatia tatalui sau, comandantul legiunii pierdute. Alaturi de sclavul sau Esca (Jammie Bell), pleaca in cautarea emblemei pe teritoriul inamicului, acolo unde nici un alt roman nu ar cuteza sa patrunda. Increderea in celalalt este cel mai de pret lucru pe care-l au cei doi si nu de putine ori aceasta incredere le este pusa la incercare. Intr-un fnal, Marcus il elibereaza pe Esca si castiga alaturi de acesta poate cel mai de pret lucru: un prieten de incredere.

Din pacate filmul nu are atat de multe parti bune si asta inca de la inceput, cand m-am intrebat daca nu cumva filmul e 3D si eu nu mi-am luat ochelarii, asta din cauza ca orice aparea pe ecran era in ceata. Totusi, m-am gandit ca o fi vreo problema tehnica, dar mi-am dat seama ca nu era, mai ales in fazele fixe, cand era un prim plan, iar mainile cameramanului incepeau sa tremure de parca filma pe mare. Poate totusi scenele cu mai multa greutate sentimentala i-au emotionat pana si pe cei care filmau.

Filmul nu sta prea bine nici la capitolul actiune, desi trebuia sa fie o pelicula despre razboi. In prima jumatate am vazut 2 scene de lupta, dintre care una s-a tot repetat in imaginatia lui Marcus. Apoi, am mai avut parte de inca vreo 3 scene cu sabii incrucisate si trupuri insangerate, dintre care una tot in mintea lui Marcus. Intr-un film de aproape doua ore sunt prea putin scene de acest fel. Oricum, prea multa actiune nu putea avea loc, pentru ca in prima batalie Marcus s-a accidentat la picior, lucru care i-a distrus cariera militara.

the eagle1 the eagle
sursa foto: hmultiplex.ro

Nici dialogurile nu au fost foarte reusite si de multe ori, fraze care ar fi trebuit sa sporeasca tensiunea si sa capteze atentia picau fix ca nuca-n perete si nu am putut sa-mi abtin zambetele din coltul gurii pe mai tot parcursul filmului. Mai mult chiar, cand Esca a inceput sa vorbeasca parea mai mult limba rusa decat cea a salbaticilor din Britania. Si pentru ca tot am mentionat de acesti salbatici, nu se poate trece cu vedera asemanarea izbitoare a acestora cu indienii americani. Un ritual de initiere a tinerilor razboinici seamana foarte bine cu acelea prezentate in filmele americane cu indieni fiind presarat cu aceleasi ritmuri, aproape aceeasi actiune si dansuri lascive stropite cu multa bautura.

the eagle2 the eagle3
sursa foto: hmultiplex.ro

In schimb, am avut parte de plimbari, peisaje si de foarte multe bucati de sentimentalisme. La un moment dat am simtit ca ii vedeam pe Frodo Baggins si pe Sam Gamgee (Lord of the Rings) in scenele in care-si aratau afectiunea unul pentru altul. Fetele lui Marcus si Esca (nu are nici o legatura cu Andreea de la ProTv desi toata lumea din sala a facut aceasta analogie) sunt uneori atat de crispate cand se uita unul la celalalt incat te astepti sa urmeze un sarut pasional sau unul dintre ei sa plece plangand ca dupa o despartire.

Daca filmul a stat bine la un capitol, acela a fost cel al peisajelor. Scotia este intr-adevar frumoasa, iar cadrele in natura au fost cat se poate de reusite.

The Eagle nu este o capodopera, dar nici cel mai slab film despre istoria romanilor. Totusi, comparat cu alte filme din clasa lui este destul de slab.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje