The Dark Knight Rises (IMAX 2D) - cronica de film

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Putine i se pot reprosa ultimei parti din trilogia Batman a genialului Christopher Nolan, The Dark Knight Rises. Cel mai mare repros este acela ca sfarsitul filmului si al seriei te lasa dorindu-ti sa mai urmeze cel putin inca 5 sequeluri. In rest, filmul este o capodopera a genului pe care nu trebuie s-o ratati.

Timp de aproape 3 ore filmul te tine intr-un suspans si intr-o tensiune apasatoare, cu multe schimbari de directie, rasturnari de situatie si, in mod surprinzator, foarte putin previzibil - sfarsitul este de-a dreptul mind blowing.

The Dark Knight Rises incepe in plina forta, cu scene de actiune care ne fac cunostina intr-un mod brutal cu Bane (Tom Hardy), eroul negativ ce pare indestructibil, cu o voce robotica ce aduce aminte de Darth Vader sau de Optimus Prime, golita de orice emotie.

Ca erou negativ, lui Bane ii lipseste inteligenta malefica si alunecoasa a Jokerului din The Dark Knight, in schimb, acesta pare o adevarata forta a naturii, un buldozer care nu poate fi oprit de nimic atunci cand se pune pe demolat.

Bruce Wayne (Christian Bale) apare la inceput intr-o stare deplorabila, atat fizic, cat si psihic, macinat din interior de remuscari. E nevoie de aparitia in peisaj a unor personaje proaspete, care sa-l provoace indeajuns pe Wayne sa imbrace din nou armura neagra: Catwoman (Anne Hathaway) si politistul John Blake (Joseph Gordon-Levitt).

Povestea nu este deloc una simpla, lasata in deriva pe un val de efecte speciale, ci este puternic inradacinata in celelalte doua parti (Batman Begins si The Dark Knight) si cu multe ramificatii ce converg abia la sfarsit.

Si, pentru ca tot am pomenit efectele speciale, Nolan a filmat totul intr-un mod cat mai "natural", fara prea multe artificii grafice computerizate, mai multe de jumatate din film fiind tras pe pelicula de 70mm, pentru marimea ecranului IMAX (insa, fara efecte 3D). Rezultatul este o apropiere de realitate care iti trimite unde reci pe sira spinarii. De asemenea, nu poate fi trecuta cu vederea nici coloana sonora superba realizata de Hans Zimmer, fara de care, mai mult ca sigur, filmul nu ar fi avut acelasi impact, iar scenele de actiune ar fi fost incomplete.

Un alt twist interesant al filmului lui Nolan este ca fortele lui Bane nu sunt unele teroriste (un cliseu care a bantuit destule filmele americane de actiune de dupa 11 septembrie), ci unele care au un discurs cu lipici pentru clasele sociale lovite puternic de criza financiara si care le face pe acestea sa se rascoale, sa li se alature. Vizate de furia lui Bane sunt corporatiile, oamenii de afaceri, institutiile statului care nu mai urmaresc binele oamenilor de rand, ci pe cel al afaceristilor etc. Iar atunci cand "cavalerul negru" nu mai vegheaza peste Gotham, anarhia lui Bane inunda orasul.

Sfatul nostru este sa nu ratati The Dark Knight Rises! Daca puteti, mergeti sa-l vedeti pe ecranul imens de la IMAX, pentru care Christopher Nolan si-a gandit mai mult de 70% din film (cu mentiunea ca daca nu gasiti bilete mai sus de randul 5, asteptati pana la urmatoarea proiectie, altfel este pura tortura si nu merita sa va pierdeti timpul sau banii). 

The Dark Knight Rises - trailer





1 comentariu

The Dark Knight Rises (IMAX 2D) - cronica de film
Stefan Alexandrescu
#1 -

eu am gasit vreo duzina de lucruri sa-i reprosez filmului, cu argumente

Sunt de acord ca filmul este grozav, foarte bun, de Oscar, s.a.m.d. insa principalele sale hibe vin din partea de credibilitate si morala, asa cum am subliniat in cronica mea, pe care va invit sa o cititi aici:

http://debugyourmind.wordpress.com/2012/08/27/the-dark-rise-of-the-knight/

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje