The Best Offer - o iubire de moda veche cu final neasteptat de thriller

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

The Best Offer, ultimul film al lui Giuseppe Tornatore, spune o poveste de iubire de moda veche, combinata cu elemente de thriller intr-un decor somptuos plin de antichitati. Protagonistii sunt Virgil Oldman (Geoffrey Rush), directorul unei case de licitatii (considerat cel mai bun evaluator), excentric, batran, obsedat de igiena, singuratic si Claire (Sylvia Hoeks) o tanara salbatica, bolnava de agorafobie.

Contextul este unul care i-ar putea incita pe iubitorii de arta sau pe amatorii de Lolite: multe tablouri, sculpturi, instalatii impresionante, o vila mediteraneana (desi se afla in Roma) cu elemente de inspiratie baroca, licitatii, cine sofisticate la restaurant la care se adauga aerul neimblanzit si temator al personajului feminin.

In sala de cinema a fost liniste, apoi s-a ras iar la final spectatorii au mai ramas putin in sala, cat s-a desfasurat genericul. Ce-i drept si noi am ramas putin pe ganduri. O sa vedeti imediat de ce.


Sursa 1, 2

Ce ne-a placut:

- povestea este evocata intr-un stil hitchcockian, cu elemente de mister.

- Sylvia Hoeks face un rol bun, de Lolita salbatica; emana sexualitate si delicatete.

- coloana sonora a lui Ennio Morricone(cum ar fi putut sa dea gres?)  pune accentul pe momentele importante si asigura elementele de thriller.

- actiunea se petrece in mai multe orase: Roma, Milano, Viena, Praga.

- Geoffrey Rush intruchipeaza perfect personajul batran, care nu a mai avut niciodata o iubita (este complet stangaci in arta amorului) si s-a dedicat complet artei, dezvoltandu-se in izolare.

- dialogurile amuzante despre seductie dintre Virgil Oldman si amicul sau Robert (Jim Sturgess), cu care publicul a rezonat.

- povestea de moda veche de iubire intre o persoana in varsta care nu foloseste mobilul sau internetul si o tanara izolata intr-o casa, care nu a mai iesit de la 15 ani intr-un mediu exterior, dar care are acces la tehnologie.


Sursa

- modul in care se schimba Virgil de la inceputul filmului, pana la final, detaliile la care a fost atent regizorul, hainele pe care le poarta, manusile, parul, comportamentul.

- hainele sunt un adevarat spectacol, atat la personajele feminine, cat si la cele masculine. Taieturile si texturile pun in valoare personalitatea celor care le poarta si devin, la randul lor, personaje.

- FINALUL. L-am scris special cu majuscule, pentru ca este unul neasteptat, care ne-a facut sa ne gandim la un puzzle perfect sau la automatonul lui Vaucanson (o sa va dati seama cand vedeti filmul despre ce e vorba). Intr-adevar, scenariul este impecabil, nu exista niciun detaliu care sa nu se lege de restul povestii.


Sursa 1, 2

Ce nu ne-a placut:

- lipsa dinamismului in prima jumatate a filmului. Daca am decupa finalul si am analiza filmul, am vorbi despre o inlatuire plictisitoare de elemente frumoase si artistice. (dar poate tocmai asta e farmecul peliculei, trebuie sa stai in priza pana la final pentru a savura intreaga poveste.)

- Geoffrey Rush joaca impecabil rolul de excentric batran (cum am zis mai sus), insa esueaza in rolul de indragostit. Povestea de dragoste dintre cele 2 personaje nu este credibila, pare robotizata; ea a starnit, mai degraba, rasete in sala. Nu a reusit sa adune tensiunea sexuala sau sa transmita intensitatea sentimentelor de iubire intre un barbat in varsta si o tanara frumoasa. Chiar ne gandeam ca, din acest punct de vedere, ar fi mers mai bine un actor precum Pierce Brosnan.


Sursa

Ce mai trebuie sa stii:

- The Best Offer a castigat 6 premii David di Donatello, printre care: cel mai bun regizor, cea mai buna muzica, cel mai bun film, cele mai bune costume.

- automatonul lui Vaucanson, un element foarte important al filmului, a existat in realitate.

- colectia impresionanta de opere de arta care apar in The Best Offer include opere semnate de: Rafael, Bronzino, Renoir, Goya, Modigliani si multi altii.

- Sylvia Hoeks, actrita care o joaca pe Claire a fost unul dintre cele mai bine cotate modele de la agentia Elite, facand in paralel actoria la Maastricht Theatre Academy. Ea a castigat, in 2007, premiul pentru cea mai buna actrita in Olanda (pentru filmul Duska, regia Jos Stelling), apoi, in 2009, premii in SUA si Portugalia (pentru filmul The Storm, Ben Sombogaart).

- printre cele mai importante filme regizate de Giuseppe Tornatore se numara: Cinema Paradiso, A pure formality, Legenda lui 1900, Malena.


Sursa 1, 2

Concluzia

The Best Offer este un film care nu se adreseaza publicului larg, dar care, o data ce te prinde in poveste - te tine captiv pana la genericul de final. Nu va asteptati la dinamism, schimb violent de replici sau scene intense de amor ci la un scenariu inteligent care va poarta printre tablouri, decoruri, personaje bizare rupte de realitate, pentru ca apoi sa va trezeasca brusc.

In incheiere, va lasam cu citatul nostru preferat: "Human emotions are like the works of art, they seem just like the original but they can be a forgery."




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje