Scurt metraj: The Mysterious Explorations of Jasper Morello (2005)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nominalizat la Oscar in 2006 (categoria scurt metraj animat, impreuna cu 9-le lui Shane Acker, Oscar de care n-a avut niciunul parte pentru ca le-a fost suflat de The Moon and The Son, An Imagined Conversation), filmuletul australianului Anthony Lucas merita aprecierea oricarui pasionat de steampunk.

Aceasta este prima calatorie a lui Jasper Morello, Aeronaut de gradul trei al Cartografilor Regali, iar acesta este jurnalul sau, povestind misterioasa patanie a navei fantoma, Hieronymous.


O molima neobisnuita rapune locuitorii orasului Gothia, in care locuieste Jasper Morello in anul 1276 (o datare neobisnuita pentru epoca steampunk, de obicei plasata intr-un secol 19 tarziu atemporalizat). Jasper, navigator, pleaca in calatorie impreuna cu echipajul capitanului Griswald si cu un reputat om de stiinta, cu un usor potential malefic, Dr. Claude Belgon, care incearca sa gaseasca un leac pentru molima cea ciudata. Scurta lor aventura pe marea cerului (in care te gasesti absorbit ca si cum ai incepe doar un alt capitol al unei carti pe care o citesti demult), ii duce pe o insula cu creaturi fioroase, al caror secret biologic va fi dus inapoi acasa, pentru studiu, la Academia din Gothia, platind un pret scump, ca in toate povestile cu navigatori si descoperiri epocale.

Jasper Morello Jasper Morello Jasper Morello Jasper Morello

Intregul film e captivant ca o nuvela gotic romantica de-a lui Poe si elaborat vizual ca schita unei masinarii din Jules Verne. Ce il face si mai neobisnuit este stilul animatiei, cu lumini si umbre, siluete negre intr-un nesfarsit contre-jour, despuind lumea lui Jasper de culoare si detaliu si lasand-o dura, mecanica, steampunk, o lume cu masini zburatoare uriase si greoaie ca niste case, cu rotite, angrenaje, scartaituri, lanturi, lifturi, scripeti, elice, in care sclipesc rosu numai sangele si boala.

Filmul se termina intr-o nota sumbra dar totodata cu o raza de speranta pentru salvarea orasului Gothia si cu dorinta cu limba de moarte a lui Jasper de a-si revedea sotia macar in Marea companie a sufletelor, unde "poate au nevoie de un navigator".

Desi pare sfarsitul, lumea de doar 26 de minute a lui Jasper Morello ramane bine definita, cu calendar, toponimii si istorie, despre care te poti documenta in "gazeta Gothia", si existau intentii (din pacate ne-duse pana la fapt din 2005 pana azi) de a mai face 3 episoade ale povestii:
- The Second Voyage - Jasper Morello and the Return of Claude Belgon
- The Third Voyage - Jasper Morello and the Ghosts of Alto Mea
- The Fourth Voyage - Jasper Morello and the Ebenezer of Gothia


site oficial: www.jaspermorello.com/gazette/

1 comentariu

Scurt metraj: The Mysterious Explorations of Jasper Morello (2005)
marius
#1 -

steampunk

fain filmuletul, l-am vazut . mai vreau si altele :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje