Robin Hood

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

And so the legend begins.

Din cauza cuplului Ridley Scott - Russell Crowe, s-a tot spus despre cel mai recent Robin Hood, inca dinainte sa apara pe marile ecrane, ca va fi un fel de Gladiator, cu sageti, noroi si peisaje englezesti. Asa si este, insa nu pentru ca ar da o senzatie neplacuta de deja vu, ci pentru ca Crowe si Scott reusesc sa injecteze in povestea lui Robin Hood acea combinatie nobila de eroism si barbatie bine terfelita prin noroaie, in care personajul principal vorbeste putin si eficient, dar face multe. Iar Robin Hood avea nevoie de acest lucru, pentru ca Kevin Costner s-a descurcat binisor in rolul "printului hotilor" din 1991, dar prea era pretty charming boy, iar in celelalte ecranizari colantii stramti pe coapsele barbatilor faceau ravagii si asta spune tot. 

Ca sa va faceti o idee si mai buna despre noul Robin Hood, acesta aduce destul de mult aminte si de Braveheart-ul lui Mel Gibson, si nu este vorba doar de peisajele din nordul Marii Britanii, ci mai ales de povestea, care, in mare, urmeaza cam aceiasi pasi; ca sa nu mai pomenim de discursul de emancipare si pentru unitatea oamenilor asupriti de rege - daca in Braveheart expresia cheie era: It's all for nothing if you don't have freedom, aici aceasta suna asa: Rise, and rise again, until lambs become lions - si inseamna cam acelasi lucru.

Noul Robin Hood, care ar fi fost mai corect sa se numeasca Robin Longstride sau Robin Hood Begins, nu seamana deloc cu celelalte filme cu arcasii din padurea Sherwood, pentru ca Scott a preferat sa se concentreze mai mult pe inceputul legendei lui Robin Hood, pe the man behind the legend, si nu s-a multumit sa-i dea dimensiune doar personajului interpretat de Crowe. In cele doua ore si aproape jumatate, Scott va tine publicului si o lectie de istorie, foarte bine documentata si realizata superb, cu scene violente de lupta ce-si trag seva din Gladiator, Braveheart sau chiar  300. Si pentru ca, pana la urma, e vorba de un blockbuster veti avea parte si de acea scena "wow" de actiune, de la sfarsit, lunga de vreo 10-15 minute.

1 2

Crowe il joaca excelent pe Robin. Chiar daca trage doar de vreo trei ori cu arcul, Longstride ii va pune in umbra pe toti Robin-ii de pana acum si ii va face sa para niste impostori simandicosi. De asemenea, toti ceilalti actori joaca ireprosabil. Cate Blanchett se potriveste de minune in rolul unei Lady Marion cu accente feministe. Adversarul direct al lui Robin, spanul Godfrey, este jucat cu multa finete de catre Mark Strong. Iar veteranii Max von Sydow, William Hurt si Danny Huston, chiar daca in roluri secundare, isi iau rolurile in serios si nu le lasa sa treaca neobservate.

In secolul al XIII-lea situatia nu era prea roz pentru englezi, avand in vedere ca, din cauza Cruciadelor, Curtea ramasese fara bani si nu stia cum sa-i mai jecmaneasca pe oamenii de rand (probabil ca interesul pentru legenda lui Robin Hood nu este doar o simpla coincidenta in aceasta perioada), iar razboaiele erau cum nu se poate mai sangeroase. Chiar si asa, umorul nu este un ingredient care sa lipseasca din Robin Hood. In mare, de aceasta parte se ocupa gasca de Merry Men, interpretati de Alan Doyle, Kevin Durand, Scott Grimes si Mark Addy.

Robin Hood nu plictiseste deloc, are tot ce-i trebuie ca sa-si cucereasca publicul, este facut cu multa inteligenta si straluceste la mai toate capitolele. Pe unii ar putea sa-i plictiseasca cantitatea mare de istorie din film sau sa-i dezorienteze faptul ca filmul se dezolta urmarind evolutia mai multor personaje in acelasi timp. Cu toate acestea, filmul lui Scott este plin de suspans, tocmai pentru ca povestea nu este aceea cu care eram obisnuiti. Cand i se pune punct printr-un nou inceput: And so the legend begins, nu poti sa nu te simti un pic frustrat, pentru ca ai asistat la un preludiu de doua ore si jumatate, dupa care ecranul s-a facut negru si a aparut genericul, tocmai cand lui Robin Longstride incepuse sa i se zica Robin Hood.

Robin Hood este fun, plin de actiune, cu o poveste frumoasa (si, de ce nu, emotionanta), bine facut, bine jucat si care va va face sa asteptati cu nerabdare sequel-ul promis. Nu-l ratati!
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje