Prometheus (IMAX 3D) - cronica de film

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Superb! Prometheus reuseste sa aduca pentru prima data pe ecranul de la IMAX o poveste complexa, nu doar efecte speciale (care, apropo, sunt crystal clear), care te bantuie mult timp dupa ce ai parasit sala si care te pune pe ganduri - in principal, cele la care incearca sa raspunda filmul: Cine suntem? Care este scopul nostru?

Prima jumatate a filmului este cea care se joaca cu mintea ta. Urmeaza partea de suspans, care te fierbe la foc mic, apoi explodeaza actiunea tipica pentru un film Alien - urmariri sangeroase, paranoia, infestari si o cursa pentru supravietuire (Prometheus este un prequel pentru Alien, filmul care l-a facut celebru pe Ridley Scott).

Dar exista si multe trimiteri la filmul lui Kubrick, Odiseea spatiala 2001, de la androidul David (jucat excelent de Michael Fassbender) care n-are cum sa nu-ti aduca aminte de Hal, la celebra replica "It's full of stars", care aici devine "There is nothing". Si felul in care incepe filmul aduce aminte de Odiseea spatiala 2001.

In 2089 doi cercetatori, Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) si Holloway (Logan Marshall-Green), descopera niste desene rupestre vechi de peste 35.000 de ani ce-i conving ca extraterestri ne-au vizitat planeta cu mult timp in urma, iar noi suntem creatia lor. De aici pana la o odisee spatiala in cautarea "inginerilor" ADN-ului nostru e un pas mic... pentru ei, unul mare pentru omenire.

Prometheus este nava care duce echipa de 17 cercetatori, printre care si Shaw si Holloway, pe o planeta indepartata, dar indicata in scrierile antice ale mai multor culturi pamantene. In timpul somnului criogenetic androidul David (Michael Fassbender) este cel care le supravegheaza somnul si le citeste visele (e ceva creepy in legatura cu el inca de la primele imagini).

Ajunsi pe planeta foarte asemanatoare cu Pamantul, nimic nu este ceea ce pare. Personajele au motive personale ascunse pentru expeditia de aici, iar lucrurile pe care le descopera nu sunt intocmai ceea ce cautau, sau sunt ceva mai mult decat si-ar fi dorit sa descopere.

Tot dorintele ascunse ale oamenilor trezesc ceea ce e mai rau (in ei si in altii) si duc la distrugerea lor. Intr-o oarecare masura, filmul are si o latura biblica impletita cu cea mitologica - cei care doresc sa-si priveasca creatorul in ochi sunt cei care-si gasesc pieirea, cei izgoniti.

Prometheus nu-i va dezamagi nici pe fanii die hard ai seriei Alien, dar nici pe cei care nu au vazut filmele anterioare. Este jucat superb de actori precum: Noomi Rapace, Logan Marshall-Green si Michael Fassbender; Charlize Theron nu are un rol foarte important, dar se descurca si ea bine.

Efectele speciale sunt superb realizate, imaginea este foarte clara si formatul acesteia a fost marit la 2.0:1 si optimizat exclusiv pentru ecranul IMAX, ajungand astfel la un efect de panoramare impresionant. Povestea este mind blowing. Unele surprize sunt un pic previzibile, insa altele nu. Aveti toate motivele sa nu-l ratati!

Merita sa-l vedeti, mai ales in IMAX 3D, unde senzatia de imersiune este spectaculoasa.

Prometheus (2012)

5 comentarii

Prometheus (IMAX 3D) - cronica de film
Vlad
#1 -

Comentariu nou

De ce ai povestit mare parte din film??

Prometheus (IMAX 3D) - cronica de film
Gruia
#2 -

Comentariu nou

@Vlad: ti se pare ca am povestit mult? e cam ce e prezentat si in trailer... poti sa te duci linistit sa vezi filmul, se intampla mult mai multe lucruri decat am povestit eu. no spoliers here! trust me :)

Prometheus (IMAX 3D) - cronica de film
djkoko
#3 -

prometheus

azi merg sa il vad. abia astept, allien mi/a placut f. mult. oricum ma astept la mai mult fiind un film din 2012, alte efecte, alte posibilitati. o sa imi scriu parerea dupa ce il vad.

Prometheus (IMAX 3D) - cronica de film
maria
#4 -

Comentariu nou

Dacă sunteți într-adevăr fani ai seriei Alien s-ar putea să fiți dezamăgiți (eu sunt). Filmul e bun, dar nu extraordinar. Singurul lucru cu adevărat remarcabil este interpretarea actriței Noomi Rapace.

Prometheus (IMAX 3D) - cronica de film
Razvan G
#5 -

@maria

...si a lui Fassbender nu?...mi-e mi-a parut extraordinar.

Despre film as remarca ca, paradoxal, desi este un film plin de gauri, plin de aspecte tratate surprinzator de neglijent, acestea nu m-au deranjat aproape deloc, filmul placandu-mi foarte mult.
E drept ca sunt un fan al francizei...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje