Periferic

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Unul dintre cele mai premiate filme romanesti ale anului trecut si unul dintre cele mai asteptate in 2011, Periferic, in regia lui Bogdan George Apetri, ajunge astazi in cinematografe.

Tot astazi, Periferic inaugureaza proiectul WEBKINO.RO, care permite vizionarea filmelor romanesti in sistem pay-per-view, prin video-streaming. In prima faza, filmul va putea fi vizionat in localitatile care nu dispun de sali de cinema, urmand ca de la 1 mai sa poata fi urmarit din orice colt al tarii.

Periferic este lungmetrajul de debut al lui Apetri, care de altfel a si contribuit la scrierea scenariului, alaturi de Tudor Voican. Filmul are la baza o povestire scrisa Cristian Mungiu si Ioana Uricaru si care a fost dezvoltata intr-un scenariu.

1 2

Distributia este cel putin interesanta. Tanara actrita Ana Ularu se afla cu acest film in primul sau rol principal major, iar Mimi Branescu intr-un rol negativ precum nu ne-a fost dat sa il mai vedem. Si Andi Vasluianu face un personaj interesant, reusindu-i portretizarea tipului naiv si las.

9 3

Povestea ne-o aduce in prim plan pe Matilda, care iese din inchisoare pentru o zi, timp in care incearca sa isi puna ordine in viata. In cele 24 de ore cat are la dispozitie pentru a merge la inmormantarea mamei sale, Matilda planuieste sa isi ia fiul, pe care il lasase in grija lui Paul, tatal copilului, si sa fuga impreuna din tara. Inainte de a ajunge insa la Toma, ea trebuie sa se confrunte cu trecutul dureros, cu familia care a respins-o si cu insusi Paul, un interlop de duzina. Lupta pentru o viata mai buna ii aminteste Matildei ca libertatea poate atarna de o simpla alegere. Deja obisnuiti cu finalurile lasate la atitudinea spectatorilor, si aici avem parte de concluziile pe care singuri dorim sa le tragem.

Regizorul isi justifica incertitudinea finalului prin faptul ca atata timp cat imaginea protagonistei nu este completa, nici regizorul nu ar trebui sa forteze nota. "Niciun film nu e incheiat cand e terminat din punct de vedere tehnic, pentru ca are nevoie de audienta si de gandurile si interpretarile ei ca sa prinda viata. In momentul acela, e bine ca regizorul sa stea deoparte", a spus Apetri. 

5 6

Titlul filmului este foarte sugestiv. Fie ca vorbim de zona perferica a Bucurestiului si a oamenilor care locuiesc aici, fie ca luam in considerare personajele, vom observa o ducere la extrem a fiecarui detaliu. Periferia este data tocmai de situatiile si caracterele exagerate, care stau la baza societatii actuale.

Faptul ca actiunea filmului se petrece in 24 de ore este cat se poate de solicitant in ceea ce privesc veridicitatea si curgerea fireasca a povestii. Testul, insa, este trecut cu bine. Personajul Matilda reuseste sa transpara drept una din cele mai puternice figuri feminine din cinematografia recenta, iar noi va sfatuim sa aflati de ce.

7 8

Periferic este un film care te tine in suspans, care are un substrat foarte profund si face apel la propria constiinta. Regia se potriveste mana in mana cu povestea, iar noi ii dam o nota buna. E greu sa apreciezi prin comparatie filmele romanesti din ultima vreme, pentru ca mereu cel mai recent vazut la cinema va parea cel mai bun (cel putin asa s-a intamplat de cateva luni), insa intr-un fel avem aici o evolutie progresiva a cinematografiei autohtone. Iar noi credem ca este de bun augur. Nu pierdeti Periferic atat cat il avem in cinema si incercati sa il revedeti pe webkino.ro dupa ce va fi sa trageti concluziile la final.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje