Oslo, 31 August - cronica de film

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Chiar daca nu am vazut celelalte filme care s-au intrecut pentru cel mai bun film la TIFF, Oslo, 31 august isi merita cu siguranta marele premiu si premiul pentru cel mai bun scenariu anul asta.

Acesta este cel de-al doilea scurt-metraj al lui Joachim Trier, un var indepartat de-al lui Lars Von Trier (cred ca toti ne-am intrebat daca intre cei doi exista vreun grad de rudenie) si cea de-a doua colaborare cu actorul, doctorul si medicul norvegian Anders Danielsen Lie.

Nominalizat la Un certaind Regard in 2011, filmul lui Trier este ca o baie la copca de o ora si jumatate intr-un lac din Norvegia. Te dezgheata cand intri in lac si te ingheata la loc instantaneu cand iesi. Oslo, 31 august e un film care te impinge sa te gandesti la trecutul tau, la viata ta personala care s-a dus acum pe apa oceanului Arctic din cauza unei greseli pe care ai facut-o.

Oslo, 31 August

Personajul principal, Anders, este un baiat frumos si destept, de 34 ani, care insa cade in prapastia drogurilor. Dependent de droguri de orice tip, de la alcool la heroina, Anders nu reuseste sa se mai impace cu propria-i fiinta, cu omul care a devenit. Se simte inutil, nu mai valoreaza nimic. Din punct de vedere al trairilor, e complet mort. Scena care explica cel mai bine starile lui Anders e o discutie dintr-o cafenea, unde rezoneaza cu o bucket list pe care o aude la o domnisoara. 

Filmul e foarte scurt si la obiect. Actiunea lui dureaza doar 24 ore, cat un permis de iesire de la clinica de reabilitare. Imagini haotice, ganduri ascunse, dorinte vechi si multa drama. Toate astea descriu pe scurt viata lui Anders, care a renuntat la ambitie si la vise, pentru ca nu-si doreste sa o mai ia de la capat. Nimic nu e intamplator, se vede ca cei doi Trier sunt veri. Ziua pe care au ales sa o descrie este 31 august, ziua de tranzitie intre vara si toamna, anotimp friguros si intunecat a carui placiditate norvegienii o resimt. 

Deprimare e cuvantul care descrie filmul. Chiar daca limba norvegienilor nu e tocmai pe placul si intelesul nostru, filmul nu trebuie ratat. Credem ca cei care au ales sa lanseze filmul vara s-au gandit ca ne-ar prinde bine o ora si jumatate de racoare mentala. 

Filmul il puteti vedea in cinema, incepand de maine, 13 Iulie.

Oslo, 31 august

1 comentariu

Oslo, 31 August - cronica de film
vali c.
#1 -

good

recomand si originalul: Le feu follet. filmul lui Louis Malle din 1963. oricum, un film excelent, unul dintre cele mai bune vazute anul asta.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje