O vara foarte instabila - filmul romanesc unde au fost abandonate cliseele si pudoarea
"Fiecare ne furam unii altora povestile" este printre primele replici din A very unsettled summer (O vara foarte instabila) care te lasa sa ghicesti ca vei avea parte de un film intens, in care personajele pare ca trec peste ecran si iti intra in cotloanele mintii, ca sa iti spuna: candva ai trecut si tu prin cea ce trecem noi acum.
Anca Damian a realizat un film unde nu isi au locul cliseele societatii romanesti si pare ca uneori, de fapt, te-a filmat pe tine sau poate pe prietenii tai apropiati, ca e imposibil sa nu te regasesti in vietile interpretate de cele 4 personaje.
Povestea pare simpla la inceput si crezi ca totul o sa fie lin, ca nu are ce sa se intample care sa te zapaceasca, insa iti dai seama ca e tulburator sa constati pentru a nu stiu cata oara ca oamenii sunt complicati si de multe ori nu stiu sa aprecieze ce au si acea parte a personalitatii, care se vrea a fi intunecata, poate sa domine categoric toate actiunile.
A very unsettled summer (O vara foarte instabila) este vorbit aproape integral in limba engleza regizat de Anca Damian si este o coproductie Romania/Cehia/Suedia/Marea Britanie fiind produs de Aparte Film (Romania) si Maur Film (Cehia), in coproductie cu Filmgate si Film I Vast (Suedia), Faction North (Marea Britanie), Studio Video Art (Romania), Abis Studio, Sharf Studio cu sprijinul Ministerului Culturii din Romania si Cehia, cu sprijinul financiar al GoodYear si cu participarea HBO Romania, BBC si DR Broadcasting.
Actiunea se petrece in Bucuresti si sunt implicati in poveste un jurnalist scotian, un fost jurnalist danez care acum este scriitor, Irina si Maria. Filmul este o introspectie ironica, presarata cu umor negru, despre relatiile moderne, sub influenta povestilor lui Pirandello – o poveste-in-poveste - unde personajele devin constiente ca se afla intr-un film
Irina (interpretata de Diana Cavallioti) este arhitecta si vrea sa schimbe lumea in bine - iubita lui Daniel (interpretat de Jamie Sives), Maria (interpretata de Ana Ularu) este fosta iubita.
Alex (interpretat de Kim Bodnia) pare sa fie papusarul din umbra care va determina, prin povestea lui, cursul vietii celor 3.
Desi pare fericit cu Irina, Daniel accepta jocul pe care i-l propune Maria in momentul in care ii trimite sa asculte o poveste in care cei doi sunt personajele principale. Si de aici te lasi prins in jocul lor, in povestile lor.
Ajungi sa empatizezi sau sa urasti personajele, pentru ca nu poti sa ramai impasibil.
Ce ne-a placut
- Faptul ca esti introdus usor in actiune si simti tensiunea atunci cand povestitorul, ajutat de imagini, te plaseaza in timp si spatiu: o vara foarte instabila; ziua foarte calduroasa si perturbatiile atmosferice violente din timpul noptii sunt elementele care marcheaza fundalul acestei povesti urbane
- Ca pana la sfarsitul filmului nu stii cu ce personaj sa tii, pentru ca in definitiv jocurile pe care le fac ei sunt undeva intre realitate si fictiune si nu exista alb si negru, ci mult gri.
- Regizoarea Anca Damian reuseste sa te tina conectat la actiune pana la sfarsitul filmului. Totodata, propune un pariu imaginar cu publicul, ii testeaza limitele prin simplul fapt ca renunta la pudoare si ne lasa sa constientizam ca sexul este ceva normal, care face parte din viata noastra asa ca nu trebuie sa ne rusinam, sa il demonizam sau sa ii acordam o importanta mult prea mare.
- Naturaletea cu care interpreteaza Ana Ularu rolul Mariei. Este feminina, provocatoare si dispusa sa isi vindece "demonii" unei foste relatii prin metode neconventionale.
- Diana Cavaliotti face din Irina un personaj aparent naiv, insa la sfarsit ajungi sa realizezi ca ti-ai fi dorit ca de multe ori sa fi avut curajul sa actionezi asemeni ei.
- Replicile lui Daniel in limba romana. Sunt rare, dar "delicioase" pentru urechile ascultatorilor.
- Datorita faptului ca este in limba engleza nu exista probleme cu sunetul si nu exista riscul sa pierzi vreo replica.
Ce nu ne-a placut
- Ca uneori am avut senzatia ca am pierdut sirul povestilor si nu stiam exact a cui perspectiva se joaca in acel moment.
- Ca am ramas cu impresia ca Maria nu a avut parte de un final pe care il merita, pe care si-l dorea, desi totul e pornit de la ea.
Concluzia
O vara foarte instabila este un film la care merita sa mergeti. Reprezinta o evolutie naturala a subiectelor care dominau pana acum filmul romanesc. Este actual, mai actual ca niciodata, si surprinde cu claritate o parte a societatii in care traim si din care facem parte.
Poate o sa va regasiti in actiunea filmului, in personaje si o sa puteti sa va detasati ca poate asa veti gasi, cu ajutorul personajelor din filme, solutii la propriile voastre probleme.
Premiera filmului va avea loc in data de 1 noiembrie in cinematografele din intreaga tara. Ca sa va convingeti singuri ca merita urmariti trailer-ul in video pe care l-am atasat la sfarsitul textului.
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.