Misiune Imposibila 4: Ghost Protocol - cronica de film

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
MI 4
Misiune Imposibila 4: Ghost Protocol pare mai mult un desen animat. Nici nu e de mirare, cand regizorul, Brad Bird, iese in evident cu doar doua animatii: The Incredibles si Ratatouille, iar MI 4 este primul sau film. Zic desen animat, pentru ca doar intr-o animatie poti sa inghiti toate exagerarile, fara a exclama un: "Asa ceva nu e posibil". Sau in Alchimistul lui Coelho, in care "tot Universul conspira la realizarea dorintei tale", intocmai ca in MI 4, cand Tom Cruise evadeaza si gaseste pe strada incaltaminte (masura lui), o geaca de piele (masura lui), un telefon mobil etc. Dar filmul se numeste Misiune Imposibila, asa ca nu-i vom mai cauta nod in papura la capitolul "ce e si ce nu e posibil". Va spunem doar ca este tras de par la extrem - pentru cei alergici la asa ceva.

Scenele de actiune se tin lant. Nu prea ai timp de respiro. Iar atunci cand ai, ai prefera sa se arunce din nou cineva de pe o cladire sau sa explodeze Casa Poporului sau o alta cladire mareata de pe Terra, pentru ca jocul actorilor este foarte slab, artificial si patetic - Simon Pegg este singurul care mai salveaza situatia. Tom Cruise este un mediocru, arogant si insuportabil, iar Paul Patton este dizgratioasa si lipsita de stil.

Daca puteti trece peste scenariul greu de digerat si pentru o minte de pusti de 12 ani, scenele de actiune va vor recompensa cu o doza buna de adrenalina, mai ales daca le vedeti pe un ecran IMAX, pentru un efect WOW! garantat. Povestea e simpla, un terorist nuclear ameninta sa distruga pacea subreda dintre SUA si Rusia (cliseu clasic), si pentru acest lucru planuieste sa se foloseasca de o bomba nucleara. "Echipa de soc" a lui Tom Cruise trebuie sa opreasca acest lucru, complicandu-se pana peste poate, dar fiind ajutati de smartphone-uri si iPad-uri fara de care sunt neajutorati (foarte mult product placement! Practic, fara iPhone-uri nimic nu ar fi posibil in aceasta MI 4). 

Scenele spectaculoase de actiune lasa cadavre si pagube materiale prin Budapesta, Moscova, Dubai si Mumbai, iar totul are in spate un scop nobil: pace mondiala. Dar tot fun-ul se scurge repede printre gaurile mari din scenariu si lipsa de logica a povestii. Totul pare o incropeala facuta din filmele Bond vechi, cand America si Rusia se aflau in plin Razboi Rece. Nimeni nu se astepta de la un film din seria MI sa fie profund sau plin de subintelesuri, dar cand Tom Cruise este cel mai plictisitor erou de actiune, iar regizorul are cam aceeasi viziune ca in The Incredibles (nici macar), distrugerea Kremlinului, escaladarea spectaculosului Burj Khalifa sau distrugerea unei parcari supraetajate din Mumbai sunt inutile.

De vazut, daca v-ar face placere sa vedeti Kremlinul ras de pe fata Pamantului sau daca aveti alergie la Cruise si ati vrea sa-l vedeti transpirand in rol de Spiderman pe geamurile turnului Burj Khalifa.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje