Medalia de onoare

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

O tragicomedie de esenta tare, cam asa am descrie filmul lui Calin Peter Netzer, Medalia de onoare. Viata lui Ion I. Ion si lumea inchipuita de el provoaca emotii dintre cele mai puternice, dar nu uita sa ne aduca un ranjet a la Iliescu pe parcursul vizionarii. 

Medalia de Onoare ne-a placut foarte mult prin dramatismul situatiei, dar si prin replicile pline de umor. Nea Ion, om batran si preocupat cu probleme administrative in bloc isi gaseste noi preocupari odata ce primeste o medalie pentru fapte deosebite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Incepe sa umble apoi pe la diverse comitete si ministere ca sa afle de ce a primit el aceasta distinctie, asta pana cand ajunge sa-si manufactureze o alta realitate, o fantezie in care el este erou si raspandeste povesti vitejesti in randul copiilor si locatarilor ca un adevarat veteran de razboi. 


sursa foto: pagina de Facebook a filmului

Curand, toti il vad pe Ion ca pe un om de onoare si curajos iar viata lui se schimba radical, pana si sotia si fiul sau incep sa vorbeasca cu el dupa ce-si pune medalia-n piept. Nea Ion, ca si el e om, se bucura cand primeste semnul de onoare placat cu aur desi nu prea intelege de ce tocmai el a fost ales sa dea mana cu Presedintele in fata lumii, dar uita repede de aceasta nedumerire si se bucura de clipele de glorie.

Victor Rebengiuc in rolul lui Ion este genial: se bucura ca un copil cand e fata in fata cu Iliescu, inca ii face declaratii siropoase sotiei si sarbatoreste cu sampanie chiar daca nu si-a platit intretinerea si se comporta ca un amant nemernic cand e din nou fata in fata cu fiul pe care l-a dezamagit inainte de '89. Toate sentimentele batranului care trage de viata sunt fatise, nimic nu e ascuns privitorului si acesta poate participa la tragedia post-primirea Medaliei de onoare in mod intim.


sursa foto: pagina de Facebook a filmului

Ion este batranul tipic din Romania post-comunista: da telefoane ca sa aiba caldura si cumpara sfecla de la tarani, "ca aia de la supermarket n-are niciun gust". Metamorfoza in supererou il face zmeu pe Ion I. Ion care parca si intinereste cu aceasta ocazie.

Ne-a placut foarte mult si scurta aparitie a lui Radu Beligan in film, veteran de razboi care nu vrea sa auda de nicio distinctie iar ura sa impotriva formalitatilor de ochii lumii este jucata extraordinar.  


sursa foto: pagina de Facebook a filmului

Productia lui Netzer trebuie vazuta pentru tot ce-ti va transmite si pentru toate imaginile realistic facute pentru anul in care se intampla tot: 1995. A, si sa nu uitam de Ion Iliescu si de simpatica sa aparitie. Si da, zambeste cum numai el stie. Trist si dramatic, Medalia de Onoare spune o poveste care te emotioneaza rapid, dar o face si cu ajutorul unor elemente de comedie.

Povestea, actorii, regia, dialogul, absolut tot din acest film merita patrunse si explorate. Noua ne-a placut mult Medalia de Onoare, asteptam si impresiile tale.

P.S: Filmul intra de maine in cinematografele din oras, Metropotam a fost ieri la o proiectie speciala la cinema Elvira Popescu.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje