Marioneta (The Ghost Writer)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Some peace protesters are trying to kill me!

Poate ca Roman Polanski nu trece prin cel mai bun moment al vietii sale, dar cel mai recent film al sau, Marioneta, arata ca, cel putin pe plan profesional, lucrurile incep sa ii surada. E foarte greu sa nu observi in Marioneta micile sageti care trimit la pasaje din biografia recenta a lui Ploanski: izolarea, hartuirea, scandalul mediatic si politicul care mimeaza politically correctness-ul. Dar inainte de acestea si mult mai evidente sunt paralelele intre personajul interpretat de Pierce Brosnan, Adam Lang, fost prim-ministru al Marii Britanii, si Tony Blair.   

Nu va speriati, nu este vorba de un film pur politic, cu povesti plictisitoare de culise, ba dimpotriva. Daca vreti sa va acoperiti un ochi si sa nu bagati in seama trimiterile si ironiile la adresa unor personaje si situatii reale, filmul fuctioneaza foarte bine si doar la categoria de thriller/ film detectiv - la fel de bine ca un film clasic de Hitchcock (de fapt, foarte multi au observat ca Polanski a regizat acest film ca dupa o sesiune prelungita de vizionat filme de Hitchcock). Si pe langa cinism si tensiune (foarte bine construita), Marioneta este plin de umor - la acest capitol avand un merit foarte mare si interpretarea excelenta a lui Ewan McGregor. 

Marioneta

McGregor joaca rolul unui "scriitor de inchiriat" (ghost writer) pentru redactarea biografiilor unor personalitati. Cum un alt coleg de breasla, care se ocupa de biografia fostului prim-ministru al Marii Britanii, tocmai a fost pescuit din apele intunecate si agitate de langa locuinta izolata a familiei oficialului englez, McGregor ii ia locul. La inceput misiunea pare un pic ciudata si plictisitoare, insa pe parcurs, McGregor se trezeste prins intr-o poveste complicata cu servicii secrete, crime de razboi, agenti CIA, manipulari la cel mai inalt nivel si manifestanti pentru pace care l-ar linsa daca ar pune mana pe el. Nimic si nimeni nu este ceea ce pare, toata lumea pare sa controleze din umbra pe toata lumea, doar este vorba de the dark side of politics... the only side.

Absurdul este la el acasa, mai ales ca McGregor este singurul om normal si obisnuit aruncat in lumea complexa a jocurilor politice si a "candidatilor manciurieni" si tocmai el are misiunea de a pune pe hartie o poveste cat mai clara, dar care ii ameninta viata la fiecare pas. Suspansul se tine pe picioare pana in ultimul minut al filmului, la fel si umorul, de cele mai multe negru, sec, british.

Actorii joaca excelent de la McGregor, Brosnan si Olivia Williams (sotia lui Lang), pana la Kim Cattrall si James Belushi. Scenariul si dialogurile sunt foarte reusite, iar locatiile in care s-a filmat totul sunt si ele de efect, contribuind la atmosfera apasatoare si confuzanta din jurul intregii povesti.

Cu Marioneta, Polanski reuseste sa urce pe marile ecrane unul dintre cele mai bune thriller-uri din ultima perioada, la care si Hitchcock ar fi cumparat bilet si ar fi rontatit niste popcorn. Nu-l ratati! Pe langa faptul ca povestea se va roti de nenumarate si neasteptate ori la 180 de grade, sfarsitul va va lasa paf!Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje