Les Films de Cannes à Bucarest 2013 - Only lovers left alive de Jim Jarmusch

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Trebuie sa va povestim despre ultimul film al lui Jim Jarmusch - Only lovers left alive, pe care l-am vazut in cadrul festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest". Am plecat cu zambetul pe buze din cinematograful Studio, atat noi, cat si ceilalti spectatori. A fost atat de aglomerat, incat s-a stat si pe jos.

Facem o mica paranteza: am mers in fiecare seara la "Les Films de Cannes à Bucarest", editia 2013. Unele persoane s-au plans de prea multa violenta sau de finaluri dezamagitoare. E o chestiune de gust, vom mai vorbi despre asta.


Sursa foto

Pana acum, publicul a fost cel mai entuziasmat la proiectiile filmelor Inside Llewyn Davis al fratilor Coen si la Only lovers left alive. Au mai ramas filme de vazut, deci nu ne grabim sa facem un bilant. Urmeaza La vie d'Adele care era sold out inainte sa inceapa festivalul. (Gasiti programul complet aici.)

Only lovers left alive este un film amuzant, puternic, cu elemente vizuale memorabile, atentie la detalii si care te poarta intr-o poezie cinematografica accesibila. Ca sa prinzi toate poantele, trebuie sa ai cateva cunostinte despre Einstein, Newton, Joyce, Baudelaire, Shelley, Byron, Marlowe, Faust.


Sursa foto

Povestea suna cam asa: Adam (interpretat de Tom Hiddleston) este un muzician underground care locuieste in Detroit, intr-o casa parasita si nu doreste sa iasa in lume. Eva (interpretata de Tilda Swinton) este iubita lui care locuieste in Tanger, Maroc. Ea vine sa il viziteze, pentru ca isi da seama ca iubitul ei trece printr-o perioada dificila de depresie, cu tendinte suicidale.

Apare apoi in peisaj sora Evei pe nume...Ava (interpretata de Mia Wasikowska), care le da toate planurile peste cap, prin firea ei salbatoica si imposibil de controlat. O sa vi se para ciudat, dar personajele au sute de ani si sunt niste vampiri atipici. In film apare si Marlowe. Nu va zicem mai mult, ca-i stricam suprizele lui Jim.


Sursa foto

"Treaba cu vampirii e ca sunt nemuritori. Si ce nu e fascinant la imortalitate? Dar apoi, interesul revine asupra mortalitatii. Pentru ce merita sa mori?" a povestit Tilda Swinton intr-un interviu.

Filmul este construit foarte precis, ca o serie de tablouri vivante. Pozitia personajelor, albul Evei si negrul lui Adam, muzica, discutiile lor si referintele culturale sunt deopotriva amuzante si introspective. Only lovers left alive te face sa te gandesti la tot felul de lucruri: la societate, la orasele-fantoma, la underground vs. mainstream, la importanta artei, pozitia oamenilor de stiinta in istorie si multe altele, in functie de starea pe care o aveti.

De aceea, ne ferim sa va dam o cheie de interpretare. Fiecare vede ce vrea. Insa intreaga sala a rezonat la replicile amuzante, introduse inteligent.


Sursa foto

Probabil ca stiti celebra teorie conform careia marile opere ale lui Shakespeare ar fi fost scrise de fapt de Christopher Marlowe. Pregatiti-va ca teoria sa devina realitate, prin personajul Marlowe, introdus de Jarmusch.

Acestea fiind spune, nu ne ramane decat sa concluzionam: Coloana sonora este ge-ni-a-la! Pasionatii de muzica vor vedea o multime de modele de chitari, de cea mai buna calitate si vor asista la inregistrari, in direct din studio. Va lasam o mostra.

"Jim Jarmusch e o persoana nocturna. (...) Si rezonez cu el, si mie imi place sa stau treaza noaptea, pentru ca apoi sa dorm in timpul zilei. E o chestie cu lucrurile care stralucesc in intuneric, care poarta amprenta lui Jim Jarmusch. E un rockstar, un muzician si stie cum sa foloseasca o camera de filmat ca si cand ar fi un instrument muzical." a mai povestit Tilda. Va lasam interviul complet oferit pentru Hollywood Reporter, in limba engleza.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje