Justitie la limita legii - cronica de film

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Am fost aseara la filmul Justitie la limita legii si ne-a placut destul de mult. Este un film de actiune, englezesc, cu toate elementele necesare pentru a fi indeajuns de atractiv. Un film pentru baieti, care o sa placa si fetelor.

Accentul english al actorilor aduce un plus, mai ales cand acestia se iau peste picior. Dialogurile sunt savuroase, foarte amuzante in prima partea filmului si cu o doza de seriozitate si tragism in a doua parte. Tinand cont ca este un film de actiune, este un plus faptul ca scenaristul si-a dat silinta sa fie cat mai bine scrise dialogurile.

Povestea este clasica: o echipa de elita a politiei se ocupa cu prinderea, daca se poate, chiar in fapt, a hotilor. Nu orice fel de hoti, ci jefuitorii bine organizati, care nu se dau in laturi de la nimic. Filmul incepe in forta, cu echipa, numita The Sweeney, care opreste un jaf in plina desfasurare. Scenele de bataie sunt bine regizate.

Scenariul urmareste o echipa de jefuitori de banci, care complica povestea printr-o crima aparent fara nici un scop. Dar de aici, filmul intra in paine si se desfasoara din ce in ce mai alert. Sunt destule elemente catchy si cateva twisturi care fac filmul dinamic. Daca mai adaugam si o poveste de dragoste, un adulter de fapt, care devine tragica, atunci interesul creste si mai mult.

In prim plan il avem pe Det. Insp. Jack Regan, jucat magistral de Ray Winstone, seful Sweeney, un tip dur, cu gura spurcata, carismatic si inteligent. Este corupt fara sa se lacomeasca, are legaturi cu "baietii strazii", dar isi face treaba in ciuda tuturor piedicilor. Si sunt destul de multe. Aici intra in scena Ivan Lewis (Steven Mackintosh), care se ocupa cu controlul politiei si care are o vendetta fata de Jack.

Avem toate elementele care fac deliciul unui film de actiune: lupte corp la corp, multe impuscaturi, urmariri, atat cu masina, cat si pe jos, accidente, explozii. Toate bine regizate. La un moment dat, ne gandeam ca David Lynch chiar e posibil sa fi fost o inspiratie, fiindca felul in care e filmata o urmarire, aduce cu scene din Lost Highway.

Sunt bine alese si locurile de desfasurare. Trafalgar Square si British Museum sunt teatrele de desfasurare ale ostilitatilor. Este interesant de vazut cum oamenii se impusca printre carti, exponate si statui. Londra este un oras foarte frumos si toate panoramele filmate de sus sunt minunate. Metropola este surprinsa ziua, noaptea, in amurg, in zori. Un mare plus.

Poate unora li se va parea prea dur uneori, dar este o duritate gandita, care ne-a reamintit de filmele lui Guy Ritchie sau chiar lui Quentin Tarantino, pastrand proportiile, bineinteles. Ne-am bucurat sa-l vedem pe Alan Ford la treaba, din pacate, intr-un rol mai mic decat cel din minunatul Snatch.

As mai remarca si faptul ca s-a incercat o aducere in prezent a decorurilor, costumelor, gadgeturilor. Frizurile barbatilor sunt moderne, felul in care se imbraca este up to times, muzica pe care o asculta este cea la moda, predomina dubstepul.

Ar fi si cateva minusuri, dar nu destul de grave incat sa atarne foarte greu. In primul rand, filmul merge pe o cale deja batatorita de multe filme, dar din fericire reuseste sa fie destul de bun incat acest lucru nu conteaza. In al doilea rand, sunt cateva clisee, dar fiind o productie englezeasca, s-au adaugat elemente care nu ar fi intrat intr-o productie de Hollywood si se mai salveaza din aparente.

Ar mai fi si povestea de dragoste. Credem ca trebuia sa se insiste mai mult asupra ei, sa smulga cateva lacrimi, tinand cont de incarcatura tragica. De asemenea, scenele din inchisoare ar fi meritat sa fie putin prelungite. Acelasi lucru as putea spune si despre cele cateva scene in care sunt prezentate jafurile.

Cu ocazia aceasta am decoperit un actor tanar, care ne-a placut si pe care speram sa-l mai vedem in filme. Este vorba despre Allen Leech, care face un rol foarte bun, intruchipandu-l pe politistul Simon Ellis. Aduce putin cu Tom Hardy.

Per total filmul este bun, nu o capodopera, dar il recomandam cu drag!

(sursa foto: totalfilm.com, cherrysuedointhedo.com, cityplex.ro)
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje