Hibrid (Splice)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In jurul filmului Splice s-au tot vehiculat doua nume: Cronenberg si Frankenstein. Primul pentru ca a regizat The Fly, un film asemanator cu Splice si destul de apreciat. Drept urmare, multi se asteptau ca Splice sa cada tot pe mana lui si sa iasa o adevarata opera de arta. Frankenstein apare in ecuatie din motive evidente, pentru ca in ambele situatii avem de-a face cu "mad scientists" care dau nastere unor monstri pe care-i scapa de sub control. Dar si pentru ca ambele pun pe masa dezbaterilor aceleasi probleme etice cu care s-a confruntat omenirea de la Frankenstein incoace - Are omul dreptul de-a se juca de-a Dumnezeu sau nu? Raspunsul este, fireste, un "nu" categoric.

In Splice, avem de-a face cu doi cercetatori din domeniul geneticii, Clive Nicoli (Adrien Brody) si Elsa Kast (Sarah Polley), care fac o descoperire importanta pentru omenire: crosetand ADN-urile mai multor animale, dau nastere unei noi forme de viata ale carei tesuturi pot fi folosite pentru vindecarea mai multor boli. Insa acestia vor sa vada ce se intampla daca condimenteaza cocktailul de ADN-uri cu o picatura din genele lor. Astfel apare Dren ("nerd" scris invers, daca nu v-ati prins), o creatura creepy si simpatica, care, ajunsa la maturitate, incepe sa le faca tot felul de probleme si sa aiba tot felul de dileme... sexuale.   

Pana pe la jumatate, filmul functioneaza bine - thriller in toata regula -, insa, atunci cand suspansul este lasat de-o parte, pentru ca drama cuplului sa poata inflori in toata splendoare ei, totul incepe sa se rasufle si sa prinda un aer de "previzibil", destul de suparator. Unde mai pui ca Splice se vrea un hibrid si din punct de vedere cinematografic: o salata de genuri (drama, sf, horror, thriller si un pic de comedie) care impreuna sunt greu de digerat si nu-ti lasa un gust tocmai bun. 

Splice Splice

Brody si Polley joaca bine, intra in pielea personajelor, fie ca e vorba de oamenii de stiinta haituiti de geniul care-i impinge sa incalce orice principii etice sau morale, fie ca e vorba de cei doi indragostiti, unul dominat de celalalt, care se confrunta cu problemele pe care le aduce in cuplu un copil "cu handicap" - caci asa este tratata si privita creatura Dren.

Nu prea ajungi sa te atasezi de cele doua personaje "bolnavicioase", din moment ce toate miscarile lor sunt gresite, iar reactiile lor sunt fie deplasate, fie infricosatoare si perverse. Cu astfel de "parinti", progenitura are slabe sanse sa fie mai rasarita, intre cei trei dezvoltandu-se relatii "incestuoase" si manifestari ale complexului lui Oedip sau al Electrei.

Din multe puncte de vedere, Splice nu este rau deloc, iar atmosfera intunecata si perversa in care se desfasoara toata actiunea s-ar putea sa-i intrige pe multi. Dar filmul este lipsit de orice fel de viziune sau originalitate - Un Frankenstein Reloaded cu doi oameni de stiinta dezaxati si cu un mutant cu sex appeal (si care mai seamana si cu Sinead O'Connor) in loc de un zombie dezorientat.




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje