Grozavul si puternicul Oz - ce am invatat
Am avut asteptari mari de la Grozavul si puternicul Oz, poate prea mari. Ne asteptam sa fie magic (mai ales ca s-a desfasurat si pe ecranul de la IMAX 3D) si cel putin la fel de bun si nebunesc ca Alice in Tara Minunilor (povestea avea potential, slava Domnului).
Din pacate, am parasit sala un pic cam dezamagiti. Va zicem si de ce si ce am invatat in urma acestui film (dar si in urma unei calatori cu balonul cu aer cald pe langa Bucuresti):
- In primul rand, am invatat ca James Franco poate fi si jalnic. Si spun acest lucru din postura de fan declarat al sau. Jocul sau de aici este similar cu cel din Your Highness sau din alte comedii stoner in care a jucat.
Deloc potrivit pentru acest film, ca nuca in peretele castelului din Oz. Mai are si cateva tentative de a imita/parodia personajele excentrice ale lui Johnny Depp. Si nu-i iese deloc. Dar sa zicem ca poate i se trage de la rolul din Spring Breakers, care, daca nu ne inselam, s-a filmat in paralel.
- Am mai invatat ca si filmele Disney pot fi pline de glume cu tenta sexuala (si destul de proaste). E o premiera, dar nu neaparat de bun augur... sau cine stie.
- Michelle Williams, Rachel Weisz si Mila Kunis sunt de-a dreptul dezamagitoare. Cine ar fi crezut ca poti da gres cu un asa trio. Noi dam vina pe Sam Raimi, regizorul care se mai mandreste cu vechea serie Spider-Man.
- Dar sa enumeram si cateva lucruri care ne-au placut. Am invatat ca filmele alb-negru sunt de mare efect pe ecranul IMAX 3D. Pe bune!
Primele 15 minute ale filmului sunt geniale. Si in aceasta bucata, nici jocul actorilor nu este atat de slab. Aici totul pare regizat de o alta mana. Apoi, ecranul se lateste si se coloreaza si totul se strica.
- Partea de la final, in care avem vreo 20 de minute de actiune fara intrerupere si in care sunt concentrate cam toate efectele speciale cu adevarat spectaculoase (in adevaratul spirit al blockbusterelor hollywoodiene), e buna si te face sa uiti de povestea slaba si diluata a filmului. Dar finalul vine sa-ti reaminteasca...
- Dar sa revenim la punctele slabe: animatia, care inseamna cam 70% din tot filmul, este stridenta si kitschoasa, cam prea colorata si lipsita de imaginatie. Am avut de multe ori impresia ca e vorba de Grozavul si puternicul Oz in sclipiciosul Las Vegas.
- Personajele care-l ajuta pe Oscar (Oz) sa-si indeplineasca destinul sunt destul de antipatice si copiate din aventura lui Dorothy in Oz, pentru care acest film este un prequel (si, de fapt, e mai mult ca un preludiu esuat). E drept, si Oz este cat se poate de antipatic si nici la sfarsit nu-ti prea schimbi parerea... chiar daca filmul isi da silinta sa faca acest lucru.
- Chiar daca noi am plecat cam dezamagiti si ofticati (asta e cuvantul) ca un film cu atat de multi actori buni si un buget imens (200 de milioane de $) poate sa esueza in asemenea hal, nu putem spune ca nu merita vazut. Copiilor le va placea sigur si poate si celor care nu pasesc in sala de cinema cu asteptari prea mari. Asa ca nu va luati doar dupa parerea noastra.
Ce am invatat din plimbarea cu balonul cu aer cald pe langa Bucuresti
Pentru ca Oz ajunge pe taramul fermecat din film dupa ce fuge cu un balon cu aer cald si este inghitit de o tornada, am plecat si noi la vanatoare de tornade pe langa Bucuresti, tot la bordul unui balon cu aer cald. Din nefericire, nu am ajuns in Tara sclipicioasa a lui Oz, ci pe un camp de usturoi, unde nu am fost intampinati de o armata de babuini zburatori si vrajitoare bune sau rele, ci doar de un satean morocanos si suparat ca i-am stricat rasadurile.
E si asta o aventura. Iata ce am invatat din plimbarea cu balonul cu aer cald pe langa Bucuresti:
- Am invatat ca nu de ridicare trebuie sa va temeti, ci de aterizare. Ridicarea de la sol nici nu se simte, e ca si cand ai levita. In schimb, aterizarea se poate lasa cu mici vanatai, asta daca prindeti o rafala de vant in momentul coborarii, asa cum s-a intamplat in cazul nostru. Dar merita, mai ales cand ai langa tine o echipa de profesionisti care stiu ce fac si cum sa te linisteasca!
- Balonul nu are un anumit sistem de ghidare, asa ca pilotul nu face decat sa creasca sau sa scada in altitudine in functie de curentii de aer.
- Dupa ce balonul in sine este umplut cu aer si se umfla, el poate ajunge la dimensiunea unui bloc de 4 etaje. E impresionant!
- Un balon cu aer cald nu zboara cu mai mult de 30km/h, asta inseamna ca senzatiile tari nu sunt chiar atat de tari, dar este extrem de placut si linistitor.
- Zborurile ajung in general la 500-1000 de metri, acolo sus unde este destul de frig, dar arzatorul de propan actioneaza si ca un calorifer, asa ca nu va faceti griji.
- Primul zbor al fiecarui calator este incununat cu o ceremonie de botez, ce isi are radacinile la 1783, in care primesti si o diploma de onoare. Nu o sa dezvaluim in ce consta ritualul de botez :)
Chiar daca nu am gasit Taramul fermecat din Oz (era si un pic imposibil, dar noi am incercat), ne-a placut mult calatoria cu balonul cu aer cald si v-o recomandam si voua. Dar, mai multe despre cum poti calatori cu balonul cu aer cald aici.
Mai multe poze de la plimbarea cu balonul cu aer cald pe langa Bucuresti
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.