Filmul Gravity - cea mai frumoasa si mai intensa aventura in spatiu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Va spunem din start: trebuie sa mergeti la cinema sa vedeti filmul Gravity 3D, pentru ca veti avea o experienta intensa de 90 de minute in spatiu, iar totul va parea extrem de veridic. Spre deosebire de majoritatea filmelor SF, la care ne uitam din exterior, pastrand distranta, Gravity este genul de productie care te poarta prin univers si te aduce ACOLO, in inima evenimentelor.

Va sfatuim sa cititi urmatoarea cronica, cu melodia de pe coloana sonora pe fundal, pentru a intra mai bine in atmosfera filmului. Dati play ca sa inceapa calatoria prin spatiu.

Imagineaza-ti ca esti pierdut in spatiu, in univers, ca plutesti deasupra pamantului, ca nu mai simti forta gravitationala. Te uiti in jur si vezi stelele, vezi pamantul luminat de soare, urmaresti linia Gangelui si te lasi cuprins de linistea suprema.

Aceasta este premisa de la care porneste filmul regizat de Alfonso Cuarón. Doi cercetatori, inginerul-medical Ryan Stone(Sandra Bullock) si astronautul Matt Kowalski (George Clooney) trebuie sa lupte pentru supravietuire dupa ce, in urma unui accident, au ramas pierduti in spatiu, fara vreo posibilitate de a cere ajutorul cuiva din exterior.

Vizualul este atat de puternic si pare extrem de real, asa ca provoaca emotie - fara sa fie nevoie de dialog sau de lamentari din partea personajelor. Disperarea unor personaje ramase singure, departe de pamant si de gravitatie, ca intr-o bucla din care nu pot scapa - este redata prin respiratie.


Sursa foto

Evident, gradul de oxigen scade, mai apar si niste resturi dintr-un satelit rusesc care le ameninta viata, combustibilul se termina, o parte din nava ia foc. Regizorul mentione foarte bine intensitatea actiunilor, a disperarii si a starii de neputinta, fara sa cada in ridicol sau sa ne piarda pe parcurs.

Apare si subiectul credintei: Ryan Stone nu stie cum sa se roage, pe bordul fiecarei nave se afla un element religios , o icoana sau un Buddha, iar scena noastra preferata este aceea in care lacrimile ei plutesc. Sunt multe detalii emotionante si impresionante, nascute dintr-un puternic simt al detaliului.


Sursa foto

Avem niste rezerve in ceea ce priveste anumite pasaje din dialog, de care ne-am fi putut lipsi sau care au adus a clisee americane, insa, din fericire, momentele de dialog au fost foarte rare, iar actiunea s-a concentrat pe imagine.

De asemenea, senzatia noastra a fost ca Sandra Bullock nu a fost cea mai inspirata alegere pentru acest personaj, insa am inteles ca regizorul a avut niste probleme la casting (puteti citi mai jos). Cu toate acestea, credem ca a fost cel mai bun rol al actritei, pe pana acum.


Sursa foto

Nu va dezvaluim mai multe, asteptam sa il vedeti si sa ne povestiti. Insa - garantam o experienta 3D greu de egalat. Filmul Gravity a ridicat nivelul filmelor de acest gen, asa ca cele care ii vor calca pe urma vor avea de munca.

Interesant este cum Ryan ajunge, in cele din urma, intr-un costum rusesc, pe o naveta din China, ea fiind din America. (multumim Gruia, pentru observatie!)


Sursa foto

Lucruri pe care probabil nu le stiai:

  • Regizorul a incercat sa faca filmul de acum 4 ani, insa a tot intampinat probleme financiare.

  • Distributia s-a tot modificat. Pentru rolul masculin, Alfonso Cuaron  l-a vrut pe Robert Downey Jr., insa acesta a renuntat din cauza nepotrivirilor de program (probabil rolul din Iron Man). In ceea ce priveste rolul feminin, a intampinat si mai multe dificultati. Initial a vrut-o pe Angelina Jolie, care a refuzat de 2 ori, apoi pe Natalie Portman care l-a anuntat ca e insarcinata, au urmat Rachel Weisz, Naomi Watts, Carey Mulligan, Scarlett Johansson, Blake Lively, Marion Cotillard. In cele din urma, a ramas Sandra Bullock.

  • Bugetul estimat a fost de 80.000.000$.

  • Alfonzo Cuaron a mai regizat: Children of Men, Harry Potter and the Prisoner of Askaban, Y tu Mama Tambien si Great Expectations (varianta cu Ethan Hawke si Gwyneth Palthrow.)


Sursa foto

Concluzia

Filmul Gravity a fost pentru noi cea mai frumoasa si mai intensa aventura cinematografica in spatiu, de pana acum. Clar, de vazut la cinema, cu sunetul tare si cu ochelarii 3D pe ochi.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje