Film - Un an din viata (Another Year)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Another Year este un film britanic foarte reusit despre relatiile interumane dintre sot si sotie, parinti si copii, prieteni, cunostinte, amici, despre dramele interioare si crizele fiecarei varste. Actiunea se desfasoara in 4 acte, fiecare reprezentand cate un anotimp, in total, un an. Intr-un mod haios si foarte placut personajele Tom si Gerri sunt cele in jurul carora sunt construite conflictele principale ale filmului lui Mike Leigh, nominalizat pentru scenariu la Oscarurile de anul acesta.

5 1

Tom (Jim Broadbend, laureat cu Oscar in 2001 pentru Iris) si Gerri (Ruth Sheen) formeaza un cuplu fericit de multi ani, el geolog, ea consilier medical. Impreuna au o gradina de care au grija, gatesc si discuta cu prietenii la un pahar de vin. Viata linistita este completata de Joe (Oliver Maltman), fiul lor, avocat de meserie, care, spre nefericirea parintilor, la aproape 30 de ani este inca singur. Insa acest neajuns este insingnifiant in raport cu metehnele celorlalti din jur.

Vechiul prieten al lui Tom, Ken (Peter Wight), este un singuratic, trist, gras, dezamagit de propria viata, care bea si fumeaza foarte mult. Fratele lui Tom, Ronnie (David Bradley, pe care poate il stiti mai bine ca Argus Flich in Harry Potter), isi pierde sotia si se lupta cu un fiu agresiv, dubios, neintelegator, instrainat de familie.

7 6

Dar cel mai important personaj secundar ar filmului este Mary (Lesley Manville), colega de serviciu cu Gerri. Prin prisma acesteia se subliniaza trasaturile omului care toata viata ia decizii proaste, este nemultumit de cine este, de relatiile pe care le-a avut, care nu are copii, ramane singur si prefera sa fie vesnic tanar si aventurier. Trecuta deja de primele tinereti, ea traieste o drama atunci cand Joe, fiul lui Tom si Gerri, nu ii raspunde la avansuri si intalneste ulterior o fata, Katie (Karina Fernandez). Cand incepe este indepartata din cercul lor, Mary sufera si isi trage puternice semnale de alarma.

3 4

Toti actorii au colaborat intens cu regizorul Mike Leigh pana la realizarea acestui film. De altfel, chimia dintre ei si jocul impecabil nu ne-a lasat indiferenti. Umorul presarat in mai multe locuri in scenariu are scopul de a potenta drama traita de fiecare personaj in parte.

Cele mai interesante momente haioase sunt create de Ken si Mary, atunci cand el flirteaza, iar ea il respinge consecvent de fiecare data. Cei doi realizeaza niste momente de un comic britanic genial, fara ca filmul sa fie o comedie. Aici avem de a face cu o drama, care va va face sa va puneti intrebari cu privire la prioritatile in viata si la relatiile cu cei din jur, care tinde sa atinga o latura depresiva, deci sa nu va mire daca la un moment dat va vor da lacrimile. Nu vorbim  de tristete, ci de lamentatie, de regretul ca timpul nu poate fi intors si nimic nu mai poate fi schimbat.

Personajele si conflictele sunt construite cumva in oglinda, regizorul punand fata in fata acelasi context in situatii diferite: relatia dintre parinti si copii la Tom, Gerri si Joe in contrast cu Ronnie si Carl, personalitatea calma si implinita a lui Gerri in contrast cu infantilismul si compulsivitatea lui Mary, cuplul linistit Tom si Gerry in contrast cu ridicolul dintre Ken si Mary.

8 2

Spre bucuria noastra, filmul a ajuns recent si in Romania, putand fi vizionat in cinematografe inca de pe 1 iulie. Noi vi-l recomandam cu mare caldura, mai ales pentru prestatia exceptionala a actritei Lesley Manville.

Aici puteti vedea ce alte filme vor mai veni pe marile ecrane luna aceasta.

sursa fotoNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje