Film: O lectie de viata (An Education)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
"One of the boys I dated, and they were boys, suggested that we go to Paris and I said I'd always wanted to see Paris. As if I'd never been!"

Asa se termina filmul in regia lui Lone Scerfig, "O lectie de viata" (An Education), scena de final in care o vedem pe pustoaica Jenny (Carey Mulligan) mai inteleapta ca niciodata pentru simplul motiv ca poate sa dea un ALT+CTRL+DEL la tot ce i s-a intamplat rau si sa pastreze bucuria nevinovata a unei vizite la Paris.

Dar cum a ajuns inteleapta de 16 ani in situatia in care e nevoita sa stearga trecutul si sa-si faca noi amintiri? Ei bine, exact aici este lectia educativa despre care trateaza filmul nominalizat la Oscar, "An Education".


sursa foto

Povestea universala a fetitei naive care se lasa cucerita de barbati sarmanti, bogati si care pot sa-i ofere mai mult decat o plimbare pana la scoala si sa-i care ghiozdanul este cu atat mai spectaculoasa pentru ca personajul principal, Jenny, nu pare nici naiva, nici toanta. Intr-o asidua pregatire pentru a ajunge la Oxford si sub controlul strict al parintilor, Jenny mai are mici rabufniri rebele, dar nu te-ai astepta ca tocmai ea sa cada in plasa mrejelor unui barbat cu masina frumoasa.

Desi, in aparenta, subiectul este banal, mai ales cand avem atatea astfel de specimene pe plaiul mioritic, o sa te lasi instantaneu cucerit de povestea amoroasa regizata de Lone Scerfig. O sa vrei sa intervii si sa-i spui lui Jenny sa-si vada de treaba, o sa-ti vina sa le tragi 2 palme pentru desteptare parintilor lui Jenny care se lasa atat de usor fraieriti de cuceritorul David, o sa-ti vina sa intri in viata de pe ecran ca sa poti sa schimbi tu traiectoria evenimentelor.


sursa foto

Da, finalul este previzibil: fetita ramane dezamagita, dar din fericire, reuseste sa traga macazul la timp si sa-si vada de viata ei plictisitoare ante-David. Dilema centrala trage toate sforile in acest film; Jenny are doua variante pentru doua stiluri de viata: drumul spre Oxford "hard and boring" sau viata alaturi de David care o duce la Paris, la concerte si ii cumpara cadouri, the fun life.

Tentatia posibilitatii de a alege, o necunoscuta pana atunci pentru Jenny, este mult prea mare. Asa ajunge sa renunte la scoala si lasa deoparte si latina atat de dificila ca sa devina o femeie, asa cum se considera catre finalul filmului. Dupa replici si dupa comportament, ai crede ca fetita a devenit intr-adevar o femeie, apect remarcat si de restul personajelor:

Miss Stubs (profesoara): You seem to be old and wise.
Jenny: I feel old. But not very wise.sursa foto

An Education ar trebui introdus in toate scolile la vizionari obligatorii. Daca pana la jumatatea filmului toate liceenele deja si-ar face planuri alaturi de barbati care le-ar plimba si le-ar rasfata, la final e posibil ca baietii din clasa sa li se para atractivi pentru ingenuitatea lor, considerata pana atunci enervanta si deloc macho.

Subiectul desi nu este atat de scandalos precum ne-au obisnuit situatiile reale, reuseste sa starneasca reactii dintre cele mai diferite: de dezaprobare, de incurajare, de empatie, de invidie si de enervare. Nici pe noi nu ne-a lasat reci, mai ales pentru ca am fost fermecati de joaca actoriceasca a lui Carey Mulligan, actrita premiata la diverse festivaluri de film pentru cel mai bun rol feminin.

David nu este tocmai prototipul asteptat al barbatului care are intotdeauna o schema de salvare si de cucerire si, totusi, el reuseste sa cucereasca personajele din film, dar lasa urme de dubiu si de antipatie pentru cei din fata ecranelor. Jenny, in schimb, cucereste prin atitudine si istetime si in film si in afara acestuia.

Ea este exact adolescenta de la care nu te-ai astepta sa intre in hora superficialitatii amoroase, un personaj perfect conturat de la care astepti o revelatie spectaculoasa inainte sa ajunga sa fie dezamgita. Pentru simplul motiv ca istetimea este blocata de dorinte de libertate si cunoastere si Jenny ajunge iubita unui barbat care face mismasuri in afaceri si in tatonari amoroase, personajul lui Carey reuseste sa-i emotioneze usor pe telespectatori (si pe cineasti daca e sa ne luam dupa premiile castigate).

Drama din "An Education" nu este de proportii coplesitoare si nu te uita in leaganul depresiilor post-film. Finalul spulbera orice urma a catastrofei; la sfarsit nu vedem un copil marcat de o experiente tumultoasa, ci o femeie cu o maturitate exagerata, ceea ce inabuse empatia noastra fata de situatie si de personaj.

Chiar daca bata e in balta la final, noi credem ca merita sa vezi filmul "An Education" chiar si pentru motivul izolat al performantei lui Carey Mulligan. Ca sa te convingi, te lasam cu una din replicile noastre preferate din film, o impresie brutal de sincera a lui Jenny privind sexul:

"It's funny though, isn't it? All that poetry and all those songs, about something that lasts no time at all".4 comentarii

Film: O lectie de viata (An Education)
andreea
#1 -

New comment

iar coloana sonora este absolut minunata!

Film: O lectie de viata (An Education)
Vali
#2 -

New comment

Aici sunt de acord cu tine.
Mi-a placut filmul foarte mult. Merita vazut.
Este un film din care fetele din ziua de astazi au ce invata.

Film: O lectie de viata (An Education)
Sabina
#3 -

New comment

Fain film, da. Dar nu mi s-a parut ca Jenny ar fi fost vrajita in prima instanta de masina frumoasa si posibilitatile oferite de David, ci mai degraba de maturitatea lui. Sau, mai bine zis, de faptul ca nu era un banal.

Film: O lectie de viata (An Education)
paru
#4 -

SEXY HOT BABE ON YOUR BED

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje