Film - Atoll K (Utopia), Stan si Bran 1951

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Laurel & Hardy sau Stan & Bran, precum i-am cunoscut noi in Romania, este unul din cele mai celebre duo-uri pe care secolul trecut le-a dat in cinematografie. Fara exceptie, toate generatiile care le-au urmat au stiut cine sunt, iar noua ne-a incantat copilaria chiar si la 50 de ani dupa ce faceau furori in SUA.

Filmografia celor doi a supravietuit aproape in totalitate si poate fi urmarita cu nostalgie chiar si in ziua de azi. Pentru ca ieri Metropotam a sarbatorit Ziua Copilului, ne-am gandit sa scoatem de la naftalina unul din cele mai importante filme ale mega-cupletului Stan si Bran: Utopia (Atoll K).

1 4

Utopia a fost lansat in 1951 si a marcat ultima aparitie pe marile ecrane a lui Oliver Hardy si Stan Laurel in formula care i-a consacrat.

In film este distribuita si actrita si cantareata franceza Suzy Delair, regia fiind asigurata de Leo Joannon, iar coloana sonora de Paul Misraki.

Productia filmului a fost o aventura in sine, cu atat mai mult cu cat vorbim de perioada de dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial. Dupa ce isi incheiasera colaborarea cu producatorul Hal Roach, cei doi aveau sa fie in 1940 sub niciun contract, astfel fiind cooptati de 20th Century Fox si Metro-Goldwyn-Mayer sa realizeze o serie de filme. Europa era innebunita sa ii revada pe marile ecrane, mai ales pentru ca oamenii nu avusesera ocazia in intervalul 1939-1945 sa fie la curent cu filmografia celor doi.

Atoll K a venit ca o cerere din Franta, unde a si fost filmat. Bugetul filmului a fost de 1,5 milioane de dolari, o suma exorbitanta la vremea respectiva. Ca si in prezent, acest aspect a fost unul din atributele dinaintea unui fiasco cinematografic. Cand iei o mana de staruri, in care pompezi o suma colosala de bani, tocmai pentru a realiza un film, riscurile la care productia se supune sunt enorme. Drept urmare, Utopia nu a fost ultimul film al celor doi din cauza sanatatii precare a lui Oliver Hardy, ci pentru ca esecul pe care l-a avut Atoll K in cinemtagorafe a marcat iesirea la pensie a cupletului Stan si Bran.

Actiunea ni-i prezinta pe cei doi intr-o noua aventura in Londra, unde Stan trebuie sa isi ridice o mostenire. Majoritatea banilor sunt inghititi de stat, insa mai ramane posibila proclamarea unei insule, bun liber de orice taxa.

2 3

Se imbarca pe un vaporas impreuna cu bucatarul Antoine (Max Elloy) si zidarul Giovanni (Adriano Rimoldi). O furtuna ii naufragiaza pe un recif de corali, unde grupului i se adauga Cherie Lamour (Suzy Delair). Viata pe noua insula este parca rupta din romanul Robinson Crusoe de Daniel Defoe.

Pe parcurs se afla ca reciful este bogat in zacamine de uraniu, avere pe care multe natii o proclama pentru potentialul sau radioactiv. La ce altceva putea sa se gandeasca echipa de scenaristi in urma Celui De-al Doilea Razboi Mondial?

Comicul intervine abia in momentul in care Stan si Bran se lupta pentru a-si insusi drepturile asupra insulei si isi impart atributiile ca intr-un stat democrat. Ca de obicei, dominatorul Bran devine presedinte, iar Stan este reprezentatul poporului. 

Nu avem in fata un mega succes, ci din contra. Comicaria este una redundanta, asta daca sunteti fani ai genului si ati urmarit filmele semnate de Stan Laurel si Oliver Hardy. Motivul pentru care noi am ales sa vi-l aducem in atentie este pentru ca inca face fata multor comedii lansate de atunci si, foarte important, nu trebuie uitat filmul cu care si-au facut iesirea din luminile rampei cei doi mari actori. Daca ar fi sa facem un top al celor mai bune filme de duzina (scuzata ne fie expresia), cu siguranta acesta ar fi in frunte.

Nu este o capodopera, ci doar o nostalgie cinematografica facila si haioasa, pe care noi am revazut-o cu placere si va invitam sa o faceti si voi, in intregime, mai jos:Nu la foarte mult timp dupa ce filmul a fost lansat, Oliver Hardy (Bran) a suferit un atac de cord, in mai, 1954, ce i-a dicatat o stare de sanatate foarte delicata pana la moartea sa din 1957. Ca un extra bonus la materialul de azi, va aducem spre vizionare si o aparitie speciala a cupletului la emisiunea This Is Your Life. Inregistrarea dateaza din decembrie 1954 si a fost realizata la scurt timp dupa ce Oliver s-a intremat suficient incat sa poata face o aparitie televizata. Ce se poate observa din clip este ca tigarile inca nu erau considerate nocive sanatatii...


Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Filme


Cinefili

Star Wars: The Last Jedi?
|Rezultate|Alte sondaje